Компенсират заведения заради ремонта на центъра

Собственици обмисляли дали да не съдят общината за пропуснати ползи

Заведенията в централната част на града, които търпят сериозни загуби заради ремонта на пешеходната зона, да бъдат компенсирани по някакъв начин, обмислят в общината. Все още няма конкретни идеи как да се случи това, но една от възможностите е заведенията да бъдат освободени от дължимите такси за месец след приключването на ремонта.

Повечето от обектите са решили да запазят по-голямата част от персонала си и да плащат осигуровки на служителите докато траят ремонтните дейности. Новината за удължаването на крайния срок със седем месеца обаче ги изненадала доста неприятно и някои били готови и на по-крайни мерки, стана ясно от думите на Марин Сотиров, председател на варненската структура на Сдружението на заведенията в България.

Така например собственичката на пицарията точно до сградата на Театрално музикалния-продуцентски център обезсмисляла дали да не извади маси пред помещението независимо от наличието на работници точно в тази част. Въпреки че е направила съкращения в персонала, тя е запазила повече от половината служители и им е плащала редовно осигуровките, разказа Сотиров.

Собственици на заведения по площад "Независимост" дори обмисляли дали да не съдят общината за пропуснати ползи. До тази мярка обаче едва ли ще се стигне, ако все пак местната власт намери някакъв начин да компенсира потърпевшите заведения.

От сдружението настояват също да бъде намалена с 40% таксата за ползване на тротоарно право, както и да се промени зонирането. "В момента се получава така, че повечето от заведенията, дори и в централната част, плащат повече за тротоарно право отколкото наем за помещенията, които ползват", коментира Сотиров. В момента таксата е 22,40 лв., а ако предложението получи подкрепа, трябва да стане около 13,40. Намалението се обсъжда, като членове на сдружението имат уговорена среща и с представители на Общинския съвет.