LIMEN: Културни пристанища от Егейско до Черно море

Туризъм

07-07-2015, 14:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инициатива е средство за промотиране на градовете пристанища по Черно море и техните културни дадености

На 29 и 30 юни 2015 г. Община Варна беше домакин на двудневна работна среща по проект "LIMEN: Културни пристанища от Егейско до Черно море". Фокусът на срещата бе насочен към развитие на културния туризъм в Черноморския регион и възможностите за трансгранично партньорство и наднационални инициативи между градовете пристанища. Целта на проекта "LIMEN" е значително да допринесе за справянето с основен проблем като липсата на пресечна точка между културната и туристическата сфери и развитието на културния туризъм в страните по Черноморския басейн.

В срещата взеха участие представители от Община Кавала, от Истанбулски университет и Коч университет, както и експерти от Варна в сферата на културата, туризма и бизнеса. Целите на съвместната работа бяха подкрепени и от две водещи в черноморските политики организации – Международен Черноморски клуб (IBSC) и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC).

Представена бе и една от основните инициативи на проекта - създаването на институцията "Културно пристанище на Черно море". Tази нова инициатива е иновативно средство за промотиране на градовете пристанища по Черно море и техните културни дадености. Тя ще стартира пилотно в Истанбул, използвайки финансовия ресурс на проекта. Идеята ще допринесе за създаване на мрежа за сътрудничество между сферите култура, туризъм, икономика и социални дейности, за увеличаване на административния капацитет на местно равнище, както и за промотиране и подкрепа на малките и средни предприятия, функциониращи в сферите на културата и туризма.

В резултат от успешно проведената международна среща, през месец юли ще бъде подписано споразумение за партньорство между Община Варна, Икономически университет - Варна, Колеж по туризъм – Варна, Варненска туристическа камара, Варненски археологически музей и Областен информационен център – Варна, което ще бъде в подкрепа на създаването на тази нова институция.

Повече информация за проекта е налична на официалния уебсайт: ТУК