Оставаме без лекари, пенсионери въртят скалпела

Животът

07-07-2015, 08:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В цяла Североизточна България липсват ревматолози

Тотален дефицит на лекари има вече във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор". Цели области са останали без медици от възлови направления. Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.
При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града. Това са София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници. Общият им брой е 42. Заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти

Родилните отделения в тях вече получават по-малко пари от здравната каса. На път сме да останем и без детски хирурзи. За цяла България те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници. Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Повечето от лекарите в Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров” са в пенсионна и предпенсионна възраст, защото младите лекари се броят на пръсти. Без по-възрастните колеги не бихме могли да покрием изискванията и да работим по договор със здравната каса, каза нейният директор д-р Марин Даракчиев. Не сме върнали млад медик, ако иска да постъпи при нас, но почти няма кандидати, допълни той.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти. В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев. Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите. По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.