България може да спечели туристи след атентата в Тунис

Туризъм

06-07-2015, 08:43

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европейските летовници търсят по-сигурни дестинации след атаката в курортния град Сус

Атентатите в Тунис карат европейските туристи да се насочват към по-безопасни дестинации като Испания, България или дори Гърция, пише Reuters. Туристическият сектор в африканската страна се възстановяваше след безредиците по време на Арабската пролет и се превърна в популярна нискотарифна плажна дестинация за европейците. Миналата година страната беше посетена от 2.8 млн. туристи, като се приближи от отчетените през 2010 г. преди размириците 3.8 млн., показват данните от националната статистика.

Атаката в края на юни, при която 38 души, главно британци, бяха убити от ислямистки стрелец в хотел в курортния град Сус, обаче засили страховете за сигурността в страната, изострени още през март, когато в музея "Бардо" двама стрелци откриха огън срещу туристи, при което загинаха 22-ма души. Ето защо сега редица летовници, които планираха или бяха резервирали почивки в Тунис, обръщат поглед към алтернативни възможности, предава агенцията.

Испания може да спечели най-много

Според анализатора от Euromonitor Анджело Росини е малко вероятно далечните дестинации да привлекат хората, които първоначално са планирали ваканция в Тунис. Места като като Малдивите, карибските страни и Мексико обикновено са по-скъпи и насочени към друг сегмент потребители. Очакванията са вместо това най-печеливша да се окаже Испания, допълва Росини. Страната таргетира сходен тип туристи, като тези, които се насочват към Тунис – търсещи най-добрата оферта (value for money) за all inclusive почивка.

Туристите, които променят плановете си в момента, обаче може да бъдат принудени да платят допълнително, тъй като ваканционният сезон вече е в разгара си и резервациите обикновено са направени преди месеци.

"Ясно е, че някои туристи сега ще предпочетат вместо Тунис континентална Испания или Канарските острови, но ще трябва да платят повече", казва Хуан Молас, председател на испанската хотелска федерация Cehat, цитиран от Reuters. По думите му България и Турция, които загубиха голяма част от клиентите си от Русия заради икономическата криза там, също могат да се окажат популярни, изгодни алтернативи на Испания.

С топлия си климат и добрите си пакетни оферти за почивки Гърция също може да спечели от промяната в предпочитанията на туристите, но нещата зависят в голяма степен от резултатите от референдума и от разрешаването на проблема с дълговата криза в страната, посочва Боб Аткинсон от сайта за сверяване на оферти TravelSupermarket.

Допълнителни отстъпки

Основната част от туристите в Тунис са от Франция, Великобритания и Германия. Общо 30 от 38-те жертви на атентата на 26 юни бяха британци, клиенти на туроператорите Thomson и First Choice, които са част от най-голямата туроператорска агенция в Европа TUI, припомня Reuters. Въпреки че Великобритания не е издавала официално предупреждение за пътуващите към тунизийските курорти, през изминалата седмица Thomson и First Choice организираха завръщането на близо 6000 туристи с 40 полета. Всички почивки в Тунис до 9 юли бяха отменени, като от двете агенции предлагат безплатна смяна за алтернативна дестинация или пълно възстановяване на средствата на желаещите да отменят резервациите си. За туристите, чиито почивки започват по-късно това лято, от туроператорите предлагат възможност за смяна на дестинацията без такси, като освен това предоставят и отстъпки за 15 извънредни полета до края на октомври за дестинации в Испания, България, Кипър и Гърция.

От конкурентната Thomas Cook също предоставят възможност за безплатна промяна в дестинациите за туристите, чиито заминавания са преди 12 юли, а за останалите премахва таксите и добавя допълнителен капацитет за Испания, Португалия, България и Турция, отбелязва Reuters.