Пари за бедствия се пренасочват за Евксиноград

Мисия Варна

06-07-2015, 08:22

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свлачище на метри от спалнята на Бойко Борисов в "Евксиноград"

Всеки момент Общинският съвет трябва да вземе решение да кандидатства пред МРРБ

Пари от европейския фонд "Солидарност", отпуснати за миналогодишните водни бедствия, ще бъдат пренасочени за обезопасяване на района на резиденция "Евксиноград". Става дума за укрепване на носеща конструкция на колектор за отпадни води, разположена на километър над резиденцията. Основите на съоръжението ерозират и община Варна смята, че ако се срути, ще настане екологична катастрофа. Всеки момент Общинският съвет трябва да вземе решение да кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за разрешение за проекта.

Миналата година ЕС одобри 10.5 млн. евро за България за наводненията в периода 19 - 23 юни. Оказа се обаче, че не всички общини, областни управи и министерства, които се оплакваха от щети, са подали проекти за ремонти и възстановяване. Така свободни се оказаха 1.7 млн. лв., които през май правителството отпусна на Варна като най-пострадала община, и на агенция "Пътна инфраструктура". Сега морската столица ще кандидатства за парите с два проекта - за укрепване на носещата конструкция на колектора и за реконструкция на т.нар. Елпромско дере в града. Регламентът на управляващия орган към МРРБ допуска преразпределение на европейските средства, защото иначе биха били загубени. Реално обаче те не отиват пряко за щети от наводненията.

"Става дума за анкерно и ерозионно укрепване. Самият колектор е здрав, но при пропадане ще говорим за екологична катастрофа", заяви Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна. Според него са нужни около 1.5 млн. лв. Най-вероятно община Варна ще участва и със свои пари, тъй като свободните по фонд "Солидарност" няма да стигнат за двата проекта.

От европейския фонд Варна получи досега малко над 8 млн. лв. Те са за осигуряване на водопроводимостта на двата охранителни канала в пометения от стихията квартал "Аспарухово".

В момента се набират проекти по втората голяма вълна - за наводненията от 31 юли - 4 август 2014 г., когато пострада Северозападна България, най-вече Мизия. За тях България получи 1.98 млн. евро. "След проведени срещи между областния управител на Враца и кметовете от областта е постигнато съгласие финансовият ресурс да бъде разпределен между общините Враца, Бяла Слатина, Борован, Криводол, Мездра, Мизия и Хайредин. Оряхово и Роман са определени за резервни изпълнителни органи", обясниха от МРРБ на запитване на "Сега". При свободен ресурс ще има ново преразпределение.