Варна и София се вдигат на протест, народът срещу корпорациите

Новините

04-07-2015, 12:34

Снимка:

forumnews.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Не на ТПТИ и СЕТА"

В София и Варна днес ще се проведат граждански протести под надслов "Не на ТПТИ и СЕТА". В морската столица сборният пункт на участниците ще е пред Община Варна в 18.00 ч., след което шествие ще премине по площад "Съединение" – бул. "Цар Освободител" – по "Княз Борис" I към бул. "Сливница".

В София сборният пункт ще бъде пред сградата на Европейската комисия на ул. "Г. С. Раковски" 124 в 19.00 ч. Шествието ще тръгне към сградата на Европейската комисия, ще се насочи към Министерство на икономиката, после към Народно събрание, а накрая – пред сградата на БНТ, информира forumnews.bg.

Протестът обединява граждани, които считат, че търговски и инвестиционни договори заплашват демократичните ни права, хранителната независимост, работни места и екологията. Той е съгласуван с органите на реда, Столична община и Община Варна. Протестът е граждански и на него не могат да бъдат издигани знамена на политически партии.

"Почти 1 милиард души от двата бряга на Атлантическия океан ще се окажат в усмирителната риза на неолибералните политики, ако бъде сключено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Търговското споразумение с Канада – СЕТА вече е финализирано и чака одобрение. То включва абсолютно същите обезпокоителни моменти като ТПТИ. С уеднаквяването на нетарифните бариери, предвидено в споразумението, на практика ще се занижат санитарните и хранителни стандарти в търговията и Европа ще бъде принудена да отмени съществуващите в момента забрани за внос на обработени с химични вещества меса и храни. ГМО, шистов газ, потребители без защита, трудещи се без права, нарастваща безработица,храни без контрол,лекарства без проверка, здравеопазване в ръцете на корпорации,замърсяване без наказание, държави, осъждани от частни фирми в частни съдилища,общество, лишено от глас, хора, нации, континенти, собственост на частни фирми. Всичко това е заложено в TTIP и СЕТА. Частните фирми ще могат да съдят държавите в частни трибунали, които пренебрегват държавните съдилища, със скъпоплатени частни адвокати, които ще решават в полза на корпорациите. ГМО В 70% от храните ни след подписване на ТПТИ. За сравнение в момента продуктите в ЕС с ГМО са под 1%, благодарение на стандартите в ЕС. Корпорации като МОНСАНТО отдавна се стремят да направят хората хранително зависими, чрез ГМО и като патентоват гените на растения и животни. Хармонизация на стандартите между САЩ и Европа ще доведе до снижаване на европейските, вместо до повишаване на американските. В сферата на публичните услуги, се очаква TTIP да отвори път на американските компании", посочват организаторите на проявата.