АЯР: Няма как да се скрие изтичане на радиация

Oпасност от радиационно замърсяване у нас няма, твърдят експерти

Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационния фон над страната. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Коментарът й бе по повод плъзнали слухове за преминаване на радиационен облак над Варна, който щял да дойде от района около авариралата централа в Чернобил. Причина за пускането на слуха, който предизвика паника у населението, вероятно е бил пожар, избухнал в близост до пустата местност около АЕЦ-а в Украйна.

"Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България", заяви категорично Марина Низамска. Пожарът вече е локализиран, успокои експертът.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков също бе категоричен, че опасност от радиационно замърсяване у нас няма. "В 335 общини и 28 областни администрации има уреди за замерване на фона", обясни Шарков.

Няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване, информираха вчера от АЯР. Оттам уточниха, че пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, сочат данните към 2 юли. Въпреки успокоенията на властите, че няма опасност от радиационно замърсяване у нас, паника сред варненци има. Хората са притеснени, показват коментари в социалната мрежа, а мнозина правят асоциации с Чернобилската авария през 1986 г., когато информацията бе изнесена по-късно.

Още по темата за пожара, възникнал на 29 юни:

Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море

МВР и Екоинспекцията: Няма повишена радиация у нас