МВР и Екоинспекцията: Няма повишена радиация у нас (обновена)

Животът

02-07-2015, 19:58

Снимка:

FOXnews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море (обновена)

Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България

Няма промяна на радиационния фон в България, вследствие на горския пожар, който избухна около атомната централа Чернобил, съобщиха на официалната си страница преди минути от Министерството на вътрешните работи.

По данни, получени от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана  промяна на радиационния фон.

Националният оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране, уточниха от министерството.

(+) 21:00 Малко след официалното съобщение на сайта на МВР, такова беше публикувано и на страницата на Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна. "На територията на България и в най-източната част от Черноморското крайбрежие няма повишена радиация. От всекидневния бюлетин на ИАОС за състоянието на радиационната обстановка в страната за периода 1 – 2 юли 2015 г., става ясно, че в средните стойности за мощността на еквивалентната доза не се наблюдават отклонения, включително в контролните пунктове, разположени по Черноморското крайбрежие - Калиакра, Варна, Емине, Ахтопол", гласи съобщението. 

Вижте още тук: Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море