Прокурор поиска по-лека присъда за полицая, убил бебе

Крими

02-07-2015, 07:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според адвоката справедливото наказание за убийството на 11-месечната Красимира е условна присъда

Случаят, при който пиян и дрогиран граничен полицай уби 11-месечната Краси в бебешката й количка на тротоара, не е особено тежък. Обвинението трябва да се преквалифицира, а подсъдимият да получи по-леко наказание. Такава е позицията на апелативен прокурор Емил Христов, който встъпи като държавен обвинител на втората инстанция в скандалния процес.

"Не може да се съди за деянието като особено тежко само въз основа на причинените причинноследствени последици от него", отсече прокурорът, визирайки смъртта на премазаното бебе. Той изрази позиция, че първоинстанционният съд, който издаде 11-годишна присъда на полицая, не е изследвал задълбочено формата на вината и я определил само като непредпазливост. Прокурор Христов счита, че в случая има "несъзнателна непредпазливост". В подкрепа на становището си за по-леко наказание, обвинителят изтъкна, че при постановяване на своето решение Апелативният съд би трябвало да цени и чистото съдебно минало на подсъдимия.

В съдебната зала бившият полицай Костадин Стоянов заяви, че съжалява за случилото се и е виновен за причинената смърт на детето. Подчерта обаче, че не се признава за виновен в това, че се е качил в автомобила със съзнанието на употребил алкохол и никога не е взимал наркотици. Той помоли въззивния съд да отмени присъдата и да постанови по-лека, с което позицията му съвпадна с тази на прокурора.

Ако бъде уважено искането на прокурора обвинението да се преквалифицира и случаят да не се счита за особено тежък, то предвиденото наказание за подсъдимия ще падне в рамките на от 3 до 10 години. Според адвоката справедливото наказание на бившия полицай е условна присъда. Почернените родители на 11-месечната Красимира поискаха увеличаване на наказанието от 11 на 15 години затвор за убиеца на детето им. До месец апелативният съд трябва да излезе с решение по случая, който беше определен в съдебната зала като един от най-тежките в страната за последните 20 години.