Хиляди посрещнаха слънцето край морския бряг

Животът

01-07-2015, 14:28

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

И тази година най-предпочитан се оказа Камен бряг

Хиляди българи посрещнаха първото юлско слънце край морския бряг. И тази година най-предпочитан се оказа Камен бряг, където обичайно се събират хиляди любители на рок музиката и свободното мислене. По традиция на култовото място бяха рок музикантите от Б.Т.Р. и Джон Лоутън от Юрая Хийп, които са изпълнители на легендарното парче "Джулай морнинг".

Слънцето се показа на хоризонта в 5:43 часа, а многобройните компании по плажовете запяха емблематичната песен. Някои пък се отправиха към морето, за да поплуват призори.

Варна се счита за люлка на ритуала Джулай морнинг, чиито основи са положени в средата на 80-те години от група местни хипита. Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега. Група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на Южния плаж, за да посрещнат слънцето и се обещават до го правят всяка година на този ден.

Постепенно честването на този уникален и бунтарски по своя характер ритуал се разраства и хипарските събирания започват да се провеждат не само във Варна, а и на други места по крайбрежието, привличайки и почитатели на пънка и хеви метъла. Уникалният за България Джулай морнинг не се наблюдава в други европейски страни.

Изгревът над варненския плаж. Снимка: Мариана Малева