Стандартът на живот у нас ще стигне европейския след 2040 г.

Парите

01-07-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е оптимистичният вариант, и то с много реформи, според Световната банка

България трябва рязко да повиши производителността на труда или ще остане на светлинни години от стандарта на живот в другите европейски страни. Страната ни може да стигне европейския стандарт на живот не по-рано от 2040 г., и то при много работа и реформи. Това е най-оптимистичният вариант, посочен в доклад на Световната банка, представен вчера.

Едно от условията е да бъде осигурен средногодишен ръст на производителността на труда от 5%, като за последните години той е 3%. От банката дават шест сценария за развитие на икономиката у нас. Сред тях са увеличаване на цените на износа, връщане на емигрантите и други. Оттам посочват, че комбинираният сценарий, който включва комплексни мерки, е най-сигурният за развитие. За достигане на тези цели е много важно държавата да осигури още качествено средно и висше образование, добро ниво на образованието за всички, както и възможност за учене през целия живот. Необходимо е и подобряване на качеството на управление, защото спрямо ЕС България е на най-ниско равнище, особено що се отнася до влиянието на съдебната власт, коментират специалистите от банката.

Оттам предупреждават, че ако не направим нужното за повишаване на производителността, няма как да се увеличат заетостта и доходите. Това от своя страна няма да привлече нито инвеститори, нито емигрантите, напуснали страната. "България преживява изключителна демографска промяна и предстои да преживее най-големия спад в населението си, като сега двама от трима българи са в трудоспособна възраст. Средният българин през 2050 г. ще трябва да бъде 30% по-производителен от сегашния. Тоест трябва да имаме 30% увеличение на производителността", коментира експертът и автор на проучването Дорте Домланд от Световната банка.

Световната банка откроява и друга тенденция у нас - ръстът на производителността, който сме генерирали през последните няколко години, е допринесъл малко за ръста на брутния вътрешен продукт. Причините според доклада са, че имаме "неефективни елементи в икономиката". Банката отчита, че у нас фирми с по-ниска производителност са наемали повече работници, а би следвало да е обратното. Ако средствата се разпределят правилно, ще се постигне и повишение на производителността.