Пенсионери искат Закон за възрастните и 13-та пенсия

Животът

01-07-2015, 07:14

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съюзът на пенсионерите вече има 80 000 членове в цялата страна

Пенсионери от Шуменско искат час по-скоро да се приеме Закон за възрастните хора и да се въведе 13-та пенсия за всички, вместо "станалата унизителна Коледна добавка". Това са само част от исканията, изложени в декларация след областна конференция на Пенсионерски съюз-2004 г. Документът е изпратен до парламентарната шефка Цецка Цачева, социалния министър Ивайло Калфин и медии. Пенсионерите обясняват, че съюзът вече има 80 000 членове в цялата страна.

Искат чрез Закона за възрастните осъвременяване на пенсиите през 2016 г. със средния осигурителен доход за 2014 г. Тежестта на всяка година стаж да бъде 1,5%, както е в повечето европейски страни. Държавата-работодател трябва да внася цялата сума на осигуровките на държавния служител, пишат още хората от третата възраст. Искат държавата да намери механизъм за отразяване на пълния доход на работещите и те да се осигуряват върху него.

"Правото на социална справедливост изисква ежегодно да се преизчисляват всички пенсии с възприетия за новопенсиониралия се среден осигурителен доход. Покупателната възможност на пенсията следва да се равнява на покупателната възможност от вноска във фонда, докато е работил", се казва в декларацията.