20% от кандидатите взимат пари от ЕС

Парите

01-07-2015, 07:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По новата Програма за селските райони няма да се финансират фотоволтаици

Готовността на земеделските стопани да кандидатстват за подкрепа по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) е 4-5 пъти по-голяма от възможностите на програмата. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на дискусия за ПРСР, организирана от КРИБ, "Труд" и "24 часа". От МЗХ очакват засилен интерес при отварянето на всяка мярка по ПРСР и подадените проекти отново да надхвърлят в пъти определения за нея бюджет.

"При огромен интерес приключи първият прием по мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, която бе пусната с бюджет от 300 млн. лв. Но дори с определянето на приоритетни сектори като биопроизводство, животновъдство, плодове и зеленчуци, се оказва, че по-малко от половината подадени заявления ще бъдат одобрени - 20% от тях", каза Танева. По думите й до края на август България трябва да подготви искане до ЕК за нотификация, за да може следващият прием по мярка 4.1 да бъде за инвестиции за напояване.

По време на дискусията шефът на ДФЗ Румен Порожанов отбеляза, че по старата ПРСР са финансирани многобройни проекти за фотоволтаици, за които не е ясно с какво са допринесли за развитието на селските райони. Изграждането на фотоволтаици няма да се финансира по новата ПРСР, но стопаните ще могат да ползват пари от ЕС за малки ВЕИ мощности. "Те ще са с определени лимити, но само ако енергията е за нуждите на стопанството и проектът е с цел да се подобри енергийната му ефективност", обясни зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Танева посочи, че е против залагането на гарантирани бюджети за отделни сектори в земеделието, както и че няма да има отделен бюджет за земеделска техника по ПРСР. "Няма да променяме програмата, само защото авансово сте поръчали техника, която да продадете", отсече земеделският министър пред вносители на трактори и комбайни.