Гръцки вирус пълни болниците

Животът

30-06-2015, 08:46

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Само за седмица случаите на чревни инфекции нараснаха почти два пъти

Гръцки вирус пълни болниците. След почивка в южната ни съседка много семейства се връщат с обриви по дланите и стъпалата и афти в устната кухина. Заболяването е съпроводено от висока температура, носи след себе си бронхит, който оставя болните на легло повече от седмица. Инфекцията започва с болки в гърлото, а ако не се вземат мерки, слиза към белите дробове. "Епидемиолозите много се страхуваме от коксаки вируса. когато попадне сред големи групи хора, инфекцията бързо се разпространява", заяви пред "Преса" държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Зачестяват и други ентеровирусни инфекции. "Тежкият летен грип, който понякога води и до неврологични усложнения, ще се разпространи още по-масово с настъпването на жегите. Болните може да развият менингити и енцефалити", предупреди Кунчев.

Грипът протича с висока температура - около 39-40 градуса, която трудно се овладява, с болки в мускулите, ставите, гърлото, повръщане и стомашно неразположение.

Само за седмица случаите на чревни инфекции, които също се причиняват от ентеровируси, са се увеличили почти двойно. Водеща причина за тях е лошата хигиена - без значение дали обществена или лична. Така например може да се заразим от храна, приготвена с мръсни ръце. В повечето случаи неразположението, което се изразява в гадене, повръщане, температура, коремни болки и диария, минава за два-три дни.

Само за седмица заразените във Варна са станали 111 (срещу 73 през миналата). За същия период в Пловдив те са нараснали с 20 и така болните са станали 57. В София увеличението също е значително. Ако в седмицата между 15 и 21 юни е имало 38 души с чревни инфекции, до вчера са отчетени 63-ма.