250 фирми във Варна се управляват от жени

Животът

29-06-2015, 12:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дамите ръководят близо 15 000 специалисти

250 са фирмите във Варна ръководени от жени. Това стана ясно на единадесетото издание на конкурса "Жена-предприемач и мениджър на годината", който се проведе заедно с третия Обществен форум "Достойна варненка". Инициативата е на Асоциацията "Да съхраним жената", а съорганизатори са Община – Варна, Българска търговско-промишлена палата – София, Сдружение "Бъдеще за теб" – Варна и Сдружение на жените от средното съсловие в България – София. Събитието бе посветено на проекта Варна – младежка европейска столица – 2017 г.

"Днес не можем да си представим Варна и варненския бизнес без около 250-те фирми с близо 15 000 специалисти, служители и работници, които 11 години се ръководят от жени собственици или мениджъри. Те преминаха успешно през кризата, както морските капитани спасяват кораба от морските бури. 21 % прославиха България и Варна в сферата на туризма; 16 % произвеждат стоки и услуги; 27 % представляват бранш строителство; 19 % са рекламни и медийни агенции и фирми за PR; 37 % са в сферата на търговията", посочи с председателят на Асоциацията д-р Йорданка Ненчева

"Поздравявам дамите за техния ежедневен тих героизъм, преминавайки вече 11 години през несигурността на пазара, предизвикателствата на конкуренцията, през рисковете на банковото кредитиране, ревизиите на данъчните, съдебните спорове и затова, че разширихте бизнеса си и извън България и успешно стартирахте на Европейски пазар, за което ви благодарим", посочи още тя. 

С пищно тържество Обществото на предприемчивите към Асоциацията "Да съхраним жената" попълниха редиците с нови жена-мениджър и жена-предприемач на годината. Всички 15 номинирани дами получиха Диплом за номинация на конкурса и по право стават членове на Обществото на предприемчивите към Асоциацията "Да съхраним жената". Почти половината от участничките са на възраст под или малко над 30 години.

За приза "Най-успешен млад участник" бе класирана Мария Георгиева на 28 години, носител на наградата "Най-млад финансист на годината”. Отличието "Най-млад мениджър", завърнал се в България и прилагащ знанията си тук получи Жени Костова на 27 години, мениджр на фирма. За най-високи постижения в предучилищното възпитание бе наградена Гинка Радева на 29 години, управител на частна детска градина.

Наградата за принос в здравеопазването получи д-р Жанина Йорданова – директор на Регионалния център по трансфузионна хематология. За иновации и проектни дейности в здравеопазването бе наградена Миряна Йорданова – административен ръководител на ДКЦ 1 "Света Клементина". Наградата за принос в духовната култура се присъди на Стоянка Гунчева, режисьор на Арт център "Арлекин". Жена социален предприемач стана Петя Събева, председател на УС на Сдружението на младите психолози в България.

Най-престижните награди грабнаха Милена Цолчовска "Жена мениджър" на годината. Най-високото отличие "Жена-предприемач" на годината получи Емилия Ангелова, собсрвеник на фирма с 27-годишен опит в търговията. Разкрила е 120 работни места и работи заедно с 8 партньори в Европа и Турция.

Втората част на конкурса бе провеждането на трети Обществен форум "Достойна варненка". Отличени са шест дами с воля и силен характер, посветени на избраната от тях кауза, отдали живот и енергия в полза на хората. Това са Златина Донева, Кичка Христова – народна певица, Марина Корновска, доц. Д-р Пенка Стоянова от сдружение "Гаврош", Стела Енева – параолимпийка и Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд.