10 бона глоба за туроператор менте, пратил деца във Франция да мизерстват

Новините

29-06-2015, 11:59

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В пансиона, където са нощували малките спортисти, са липсвали дори спално бельо и кърпи

Комисията за защита на потребителите ще наложи глоба от 10 000 лв. на фирмата, организирала злополучното пътуване на деца за участие в международен футболен турнир във Франция. Проверката на Комисията установи, че тя е извършвала туроператорска дейност без да е регистрирана като туроператор. Освен това не е имало и офис, където да упражнява дейността си. Предстои издаване на заповед за налагане на принудителна административна мярка.

Преди месец деца от двата футболни клуба "Обеля" и "Монтана" бяха настанени при тежки условия във Франция, където пребиваваха по повод участието си в международен футболен турнир. Пътуването на малките спортисти беше организирано от цитираната фирма по покана на футболен клуб в Париж, а родителите бяха платили такси за участието в турнира.

Доказателство за това, че фирмата, организирала пътуването, е упражнявала туроператорска дейност без да има регистрация като такъв е наличието на договор с транспортна фирма, фактури за заплащане на хотелско настаняване и медицинска застраховка на децата, установени по време на проверката.

Родителите на спортистите твърдяха, че по време на престоя им във Франция не е бил осигурен транспорт за придвижването до стадиона, където са се провеждали футболните срещи, както и до местата, където е можело да се хранят. По думите им в пансиона, където са нощували, са липсвали дори минимални условия като спално бельо и кърпи.

Във връзка с конкретния случай и по повод навлизането в активния сезон, в който се организират детски летни лагери, експертите на КЗП съветват родителите преди да изпратят децата си на подобни пътувания да изискат от директора на училището договор с туроператор, застраховка и всяка друга важна информация, свързана с пътуването.