Личните лекари поемат по-голяма част от грижите за пациентите

Животът

29-06-2015, 08:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Парите за лечение извън болниците ще скочат двойно

Пренасочване на все повече дейности от болниците към извънболничната помощ предвижда актуализираната национална здравна стратегия за периода 2014 - 2020 година, качена на сайта на здравното министерство. От ведомството дори си поставят цел парите, които здравната каса отделя за първичната медицинска помощ, да скочат на 12% от общите й разходи. Тази година НЗОК ще плати на личните лекари 178 млн. лв., или 6.6 на сто от целия си бюджет за лечение. 

За целта ще се разшири пакетът, който в момента покриват джипитата. Идеята е с пренасочване на средства от по-скъпата болнична помощ към извънболничната да се свият разходите на касата и да се осигури по-добра профилактика и ранно откриване на хроничните болести.

"Пакетът здравни дейности, осъществяван в първичната извънболнична помощ, следва да бъде разширен и финансово обезпечен при усъвършенствани механизми на регулация, които отчитат индивидуализираните потребности на обслужваните лица и не допускат ограничаване на медицински обосновани диагностични и лечебни дейности", пише в стратегията. Заплащането на лекарите трябва да се промени и да се обвърже с качеството на лечението и постигнатите резултати по отношение здравето на пациентите. Парите за записан пациент ще съставляват по-малка част от бюджета на личните лекари, а делът на плащането за дейност ще се увеличава.

Повечето практики на лични лекари са в големите градове, а в отдалечените райони има недостиг на общопрактикуващи. Джипитата не желаят да ходят на домашни посещения, което затруднява достъпа на пациентите до базова медицинска помощ и натоварва спешната помощ. Липсват условия и стимули за общопрактикуващите лекари за участие в дейностите по превенция и управление на хроничните заболявания и поддържане на активна обратна връзка с пациентите и с другите специалисти, участващи в грижите за тях, се отбелязва в стратегията. Освен това общопрактикуващите лекари са натоварени с голям брой несвойствени административни дейности, припомнят от МЗ.

Идеята е в бъдеще лекарите в първичната медицинска помощ да бъдат насърчавани за непрекъснато повишаване на квалификацията и развиване на умения за консултиране, комуникация и работа в екипи за медикосоциални интервенции. От МЗ мислят и да въведат ръководства за поведение на общопрактикуващите лекари в практиките им и за мениджмънт на случаите. Целта е за пациентите да има система от координирани грижи, включваща и структурите за обществено здраве, специализираната помощ и различни социални услуги. Така болните ще получават по-лесно поддържащо лечение, специфични здравни грижи, социална рехабилитация в амбулаторна или домашна обстановка и ще намалее потребността от прием в болници за активно лечение.

От МЗ смятат да развиват телемедицината, която да осигурява дистанционни консултации и здравен мониторинг най-вече за пациенти в труднодостъпни и отдалечени райони, както и за хора с хронични болести или възрастни.

"Следва да се прецизира въвеждането на индикативни бюджети за предписване на лекарства в извънболничната помощ със съпътстващ механизъм за мониторинг на предписването и с предоставяне на конструктивна обратна връзка към предписващите", предвижда стратегията.