Чревни инфекци тръшнаха двойно повече варненци

Животът

26-06-2015, 17:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Служители на кетъринг фирма заразили със салмонела децата в Кичево

Ръст на салмонелозата и ентероколита, има и 3 вирусни хепатита

Бум на чревните инфекции отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна. За последната седмица регистрираната остра заразна заболяемост бележи ръст в сравнение с предходната седемдневка. Регистрирани са 111 срещу 73 случая, като през настоящата седмица чревните инфекции са представени от 30 салмонелози, 73 ентероколита, 1 колиентерит, 1 дизентерия, 3 ротавирусни ентерита и 3 вирусни хепатита.

Както вече стана ясно в РЗИ Варна тази седмица са получи сигнал за взрив от бактериално хранително заболяване на деца от СДГ "Вяра Надежда и Любов" село Кичево. Общо са заболели 11 лица - девет нощуващи деца и двама души от персонала. В Инфекциозна клиника на МБАЛ "Св. Марина" са приети 10 лица, а едно е оставено за лечение в дома.

От Здравната служба уведомиха, че веднага е сформиран екип от инспектори, които са извършили проверка ъсвместно с Агенцията по храните. Разпоредени са необходимите противоепидемични мерки. Взети са материали за микробиологично изследване за чревно заразоносителство от контактни деца и персонал; 48 часови хранителни проби, смивки и отривки от работни повърхности и ръце на персонал. Проведено е микробиологично изследване на персонала от фирмата приготвяща храна за детското заведение. Установени са положителни резултати за салмонела група Д. Носители са две от хоспитализираните лица. Здраво заразоносителство на салмонела група Д е установено на две лица от персонала на фирмата, участвали в приготвяне на храната. Установен е и положителен резултат за салмонела от същата група от храна.