Улични дилъри заработват по 500 евро на ден в курортите

Крими

26-06-2015, 09:35

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чейнчаджии измамиха иранец с фалшиви левове

Измамниците често застават до истински чейндж бюра

Улични дилъри заработват през лятото във Варна и близките курорти като чейнджаджии. Измамниците лъжат чужденците с обмена на валута и заработват по 500-600 евро на ден. Те "работят" жертвите си по древната схема, позната като "санже", при която пачката с парите отгоре и отдолу е в нормални левове, а вътре в пълнежа са банкноти от стари и излезли от обръщение емисии или вестници, пише "Монитор".

Двама-трима се разхождат в района на Митницата до жп гарата и причакват наивни пътници за обмяна. Жертви на чейнджаджиите стават и чуждестранните туристи, които пристигат с големите круизни кораби на Морска гара.

Трима-четирима клечат край бившия магазин "Валентина", сега "Ню Йоркър" на пъпа на Варна. Други 2-3-ма са взели на абордаж района на Катедралата и Военноморския клуб. Там джебчийки и валутни измамници взаимно се предупреждават, ако забележат приближаващи полицаи към терена на престъпната им дейност.

На Златни пясъци е още по-интересно. Там са се събрали 6-7 улични дилъри, които са изключително добре организирани и обиграни. От години те са едни и същи и никой не ги закача. Могат да се разпознаят при внимателно вглеждане по нещо като униформа - носят шапки, за да ги пазят от слънцето, тениски и бермуди.

Задължителното им оборудване към екипировката са маратонките – за да могат бързо да бягат, ако нещо в сделката се провали. Истински спринтьори са, обясняват търговци, работещи по алеята в курорта, които са виждали изпълненията им. Местата на измамниците са около валутните бюра, което предполага негласно сътрудничество в обезкостяването на наивните чужденци.