За смърт на пешеходна зона ще се лежи в затвора

Крими

26-06-2015, 07:22

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пияните шофьори ще престояват до 3 г. зад решетките и ще плащат глоба

Заради зачестилите инциденти с фатален край на пешеходни зони, детски площадки, паркове и градини парламентът реши изрично да ги запише в Наказателния кодекс и предвиди сурови наказания. Това стана възможно след приетите на първо четене от НС изменения в кодекса, предложени от Петър Славов (Реформаторски блок). Дългогодишен престой зад решетките очаква небрежни водачи, които причинят тежка или средна телесна повреда - за тях наказанието е от 1 до 5 г. затвор, а в особено тежки случаи - от 2 до 8 г. Когато инцидентът е довел до смърт, присъдите ще варират от 3 до 10 г., а в най-тежките случаи - от 5 до 15 г. Досега тези наказания важеха само при произшествия на пешеходна пътека.

Присъдите вероятно ще станат и още по-сурови, тъй като паралелно с това депутатите одобриха и внесени от ГЕРБ промени в същия текст на кодекса, които завишават наказанията. Хората на Бойко Борисов искат при средна и тежка телесна повреда да се дават от 1 до 6 г., а в особено тежките случаи - от 2 до 10. При смърт ще е от 3 до 15 г. или до 20 г. в изключително тежки случаи.

Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска супербърза процедура срещу пияни водачи, парламентът прие тежки наказания и за тях. На хванати с концентрация на алкохол над 1.2 промила в кръвта шофьори ще се налага затвор от 1 до 3 г. плюс глоба от 200 до 1000 лв., вместо досегашната 1 г. зад решетките. При рецидив, при това само с над 0.5 на хиляда, ги заплашват от 1 до 5 г. зад решетките и глоба от 500 до 1500 лв. Досега санкцията беше до 2 г. Същите срокове затвор се предвиждат и за водачите, ползвали наркотици. С до 3 г. и санкция от 500 до 1200 лв. ще се наказва карането на кола при отнета книжка. Вносителите от ГЕРБ сочат, че досегашните наказания за гореописаните нарушения не са изиграли превантивната си роля и това налага завишаването им.

Без никакъв дебат депутатите гласуваха още 7 проекта за промени на НК, предложени от различни парламентарни групи. ГЕРБ, ДПС и РБ заедно подкрепиха отпадането на давността за извършените по време на комунистическия режим политически престъпления. Одобрени бяха предложените от правителството мерки срещу тероризма - ако български гражданин се съгласи да участва в терористични актове или обучава други за тази цел, ще получи от 1 до 8 г., а ако отиде в чужбина с тази цел - от 1 до 10 г. Не се прие искането на Патриотичния фронт да се криминализира предизборната агитация на майчин език.