Радионож унищожава тумори в главата

Животът

26-06-2015, 07:12

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

30 болни ще бъдат оперирани безплатно

Онкоболните у нас вече ще могат да се оперират с уникална апаратура. За първи път у нас ще се прилага съвременна разновидност на радионож, който е особено ефективен при тумори на главата, шията и метастази в мозъка и на  труднодостъпни места. Първите 30 души, които са в листата на чакащите, ще бъдат оперирани до края на годината, без да доплащат нищо за скъпата процедура, съобщи д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на "Токуда“, при представяне на съвременната система за  радиохирургия и интензитет-модулирана лъчетерапия.

Досега тези операции се правеха основно в Турция, болните пътуваха и плащаха от джоба си 14 000 лева. Стойността на процедурата у нас е около 3000 лева и не е включена в платените от Здравната каса. Въпреки това до края на годината нуждаещите се ще бъдат оперирани, без да доплащат, каза д-р Дренски. Той се надява от догодина радиохирургията и  IMRT-лъчелечението вече да се реимбурсират от Здравната каса.

"Предимството на радионожа е, че по време на операцията той може да заеме всякаква позиция, непрекъснато следи тумора и не се влияе от дишането, което в определен момент може да го измести от точния фокус. Той винаги е насочен към тумора, което е особено важно в областта на главата, мозъка и шията", обясни д-р Румен Лазаров, началник на отделение по лъчелечение и радиохирургия в болница "Токуда" и  национален консултант в тази област.

Радиохирургията е метод за унищожаване на туморни клетки с помощта на висока доза радиолъчение. Тя е достатъчна да убие злокачествените, без да повлияе на здравите. Измененията, които настъпват в туморните клетки, са толкова значителни, че резултатът се доближава до този на хирургия, откъдето идва и названието на метода.

Предимството му е, че е прецизно насочен  - позволява да се унищожат само злокачествените клетки, които са разположени сред здрави, без да ги увреди.  Това е особено ценно в областта на главата, слъзните канали, уш-ния нерв, мозъка, хипофизата и всички труднодостъпни и особено чувствителни на лъчите структури.

Съвременната апаратура може да прецизира полето, в което работи лъчът, много точно - до 2,5 мм и да атакува селективно само злокачествените клетки. Така се намалява дозата на облъчване 30 до 50%, което е щадящо за околните здрави тъкани, обясни д-р Лазаров. Другото му предимство е, че дозата на облъчване в един тумор може да е различна в различните зони в зависимост от това коя е най-засегната и се нуждае от по-агресивно лъчение. Предварително начертана компютърна 3D проекция на тумора помага за прецизната индивидуална схема на облъчване. Ком-пютърни изчисления преценяват точната доза и тя е индивидуална за всеки.

"Получава се комбинация от полета на лъчение с различен интензитет, като туморът поема максимална доза облъчване, а здравите тъкани се запазват в по-безопасна зона. Методът спира развитието и нарастването на злокачествените клетки. В много случаи процедурата може да унищожи  всички туморни клетки, като свие и елиминира целия тумор", обясни д-р Лазаров.

Радиохирургията е последното звено, с което завършва изграждането на комплексен онкологичен център – на едно място се събират всички възможности за лечение на злокачествените заболявания, каза д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на Токуда. "Радионожът не е поредната скъпа апаратура, която се внася в България, а допълва този комплексен подход, който тръгва от диагностиката през цялостното лечение на пациента до проследяването му 5 години след като сме го изписали", обясни той.

Това налага строг синхрон между специалистите. Координаторите ще помагат на пациента във всеки етап от лечението му. Те ще го насочват при представянето му пред специалната онкокомисия, която въз основа на образни изследвания, биопсии и клинични лабораторни данни ще планира стъпка по стъпка лечението. Тя определя дали да се започне от химиотератия, операция, лъчелечение и как те да се съчетаят с медикаментозното лечение. Психолог ще консултира болния и близките.