40 служители в команден център на НАТО в България

Новините

26-06-2015, 07:07

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Една от задачите му ще бъде да изработва предварителни планове за действие

Kомандните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще работят с по 40 служители, каза шефът на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел след среща на министрите на отбраната от пакта. Центрове ще заработят до края на годината, а една от техните задачи ще бъде да изработват предварителни планове за действие. Министрите се договориха още да увеличат капацитета на силите за бързо реагиране до 40 000 души, което е значително увеличение спрямо предишните 13 хиляди.

"Силни сме, но оставаме открити за диалог с Русия", добави Столтенберг. "Внимателно оценяваме действията на Русия в ядрената сфера, включително риториката по този въпрос. Това е много сериозна тема, много е важно да се отнасяме към нея внимателно, прозрачно и предсказуемо. Действията на Русия в тази област са неоснователни и дестабилизиращи", коментира шефът на НАТО. Той добави, че Москва продължава да подкрепя сепаратистите с обучения, оръжия и войници и има голям брой сили, разположени на границата ѝ с Украйна. Според Столтенберг съществува риск от подновяване на интензивните сражения в Източна Украйна, където примирието редовно се нарушава.

САЩ са готови в случай на изостряне на ситуацията в Донбас да прехвърлят там допълнителни сили освен вече разгърнатите. Това заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси. "Може да не се съмнявате, че няма да отстъпим нито сантиметър натовска земя", заяви Демпси.

Междувременно шефът на Пентагона Аштън Картър каза, че НАТО трябва да подобри способностите си за защита от кибератаки, преди да изгради капацитет за водене на кибервойна.