Дават военния министър на прокурор заради далавери с имоти във Варна

Новините

25-06-2015, 16:12

Снимка:

mod.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сигналът за съмнителни сделки ще бъде разгледан от парламентарната комисия за борба с корупцията

Военният министър е извършил съмнителни сделки с имоти във Варна и в София, а престъпните деяния са в особено големи размери. Това се твърди в сигнал, подаден до премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор и шефовете на парламентарни групи, пише "Преса". Писмото било заведено в деловодството на парламента и с него ще се занимава комисията за борба с конфликта на интереси и корупцията. То е подписано от Емил Генов Василев. Името съвпада с това на бившия депутат от 41-вото НС и зам.-председател на РЗС. "Емил Василев твърди, че не е подавал такъв сигнал", коментира лидерът на РЗС Яне Янев. Възможно е да има съвпадение на имената. За парламентарната комисия сигналът не е анонимен и ще го разгледа.

Военният министър е обвинен, че е въвел в заблуждение нотариуса и купувача на имотите с уверението, че представляваната от него партия и сдружение са собственици. Казусът е следният: Със саморъчно написано завещание от 11 април 1996 г. 74-годишният тогава юрист Георги Скачков дарява три свои имота във Варна - в местността Траката, и в София - в кв. "Симеоново", в полза на БЗНС и фондация "Селска чест", която тогава е била в процес на учредяване. По това време Скачков е бил с ампутирани крака, пълзяща гангрена и адски болки, твърдят земеделци. Според тях в документа е записано "БЗНС Мозер", а такава организация не съществува. Заради това юристите на Анастасия Мозер твърдели, че имотите са станали държавна собственост.

Два дни след написване на завещанието Скачков умира. Достоверността на документа е потвърдена от експерт-криминалисти при РДВР-Варна. В сигнала се твърди, че не е ясно на коя от политическите формации, носещи името БЗНС, са завещани имотите. Към датата на откриване на наследството фондацията пък не е съществувала. Сдружение със същото име е регистрирано чак през 2012 г. Учредители са Николай Ненчев, Росица Русева и Емануил Васев. Русева е бивш шеф на търговското дружество "Снабдяване и търговия"-МО, която бе отстранена заради двукратен отказ на ДАНС да й даде допуск за работа с класифицирана информация.

През 2013 и по-късно през декември 2014 г. фондация "Селска чест" и партията са признати от варненски нотариус за собственик на недвижимите имоти в морската столица заедно с построените в тях вилни и селскостопански сгради. Парцел №3240 в местността Траката (Ваялар) е продаден за 70 000 лв. - три месеца след регистрацията на БЗНС.

Подателят на сигнала твърди, че тъй като нито фондацията, нито сдружението са съществували към момента на откриване на завещанието, те не могат да придобиват имуществени права. Не може да се приеме и че дарението е за БЗНС, ръководено в момента от Ненчев, тъй като през 1996 г. са съществували и други политически партии с тази абревиатура.