Варненски пожарникари водят семействата си на протест в София

Животът

24-06-2015, 16:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Оказвали натиск на служители заради подадени сигнали срещу ръководител

Варненски пожарникари смятат да заведат семействата си на планирания за 5 юли национален протест в столицата срещу прмените в МВР. "До момента нямаме никакви индикации от ръководството на министерството за започване на преговори", заяви пред медиите Красимир Костов от Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР, който се надява управляващите да чуят поне близките им.

По думите му в момента се усеща сериозно напрежение в Първа районна служба, 95% от служителите на която са синдикални членове. допълни той. Според Костов срещу пожарникари се оказва натиск и това е започнало да се случва след участието им в протестите и подадени сигнали срещу началника на Сектор "Пожарогасене и спасителна дейност" главен инспектор Стоян Стоянов. Една е от жалбите срещу Стоянов е за разходки на чужди граждани до Несебър със служебни автомобили. Заради слчуая той е получил писмено предупреждение, което поед служителите е твърде малко.

Костов даде пример и с течаща в момента проверка на служители, която по принцип се прави по план. Заради изнеряващата обстановка, някои от служителите са написали заявления за преместване в друга служба. Те се още не са входирани, но ако ситуацията не се подобри, ще се стигне и до това, увери синдикалистът.

Основните искания на служителите в сектор "Сигурност" са пенсионната реформа да има гратисен период и да влезе три години по-късно, а не през 2016 година. Според тях МВР е в колапс и те са възпрепятствани да си вършат нормално работата. Те искат по-добри условия на труд.