Магията на Еньовден завладя малчугани в Морската

Животът

24-06-2015, 14:19

Снимка:

© Varnautre.bg | Ивайло Борисов

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еньовден e!

ВИДЕО: Гадаха бъдещето на момите

Пременени в народни носии деца и възрастни се събраха в Морската градина, за да отбележат празника Еньовден. Малчуганите напълниха кошници с билки и помогнаха за изплитането на венец от 77 билки и половина. Както повелява традицията малки и големи преминаха под венеца за здраве и благополучие и се подсладиха с бабина питка с мед.

Веселието продължи с народни танци и песни, а учениците от клубовете "Хороводец" и "Хороводче" при СОУ "Св. Климент Охридски" и духовен център "Слънце" запознаха присъстващите с обичая "Еньова буля”, при който с китки с билки се гадае бъдещето на момите. Празникът завърши с празнично хоро, в което се включиха и разхождащи се в морската градина варненци.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта: жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" – за всички болести и за "болестта без име".

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖ ТУК!

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сня". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето, то "трепти", "играе' и който види това, ще бъде здрав през годината.