54 жалби в съда спират плана на "Чайка" засега

Варненци поискаха общината да осигури пари за съдебни разноски на хората, които искат да обжалват ПУП-а в съда

Докато съдът не се произнесе по 54 жалби срещу Подробния устройствен план(ПУП)  на "Чайка", той е недействащ. Дотогава строителството, предвидено в одобрения ПУП, не може да има. Това стана ясно на обявената от пресцентъра на Община Варна пресконференция за плана на "Чайка", която се превърна в същинска говорилня, на която страните, спорещи по ПУП-а, се изпокараха. От една страна собствениците на имоти, които искат да строят и от 10 години чакат Подробен устройствен план, а от друга - жителите на "Чайка", които не желаят да дишат бетон, си размениха люти реплики на висок глас пред очите на кмета, заместниците му, главния архитект, общински съветници и председателя на местния парламент.  

Общо жалбите срещу ПУП-а са 108. 15 от тях са срещу застрояването на конкретни имоти. 54 са срещу целия план и конкретни параметри от него. Останалите са срещу плана, но без конкретни възражения, а по-скоро са от типа "не ми харесва плана". 

Над 600 подписа срещу приетия от Общиския съвет ПУП са постъпили в деловодството на Общината, алармираха жители на "Чайка", които не са съгласни с плана. Според тях тази подписка умишлено се криела. Шефът на градския парламент Иван Луков пък обяви, че при него постъпила подписка от 169 души, които били доволни от ПУП-а и заставали зад него, с което си изпроси освирквания от една част на залата, а от другата аплодисменти. 

Групата на жителите на квартала поискаха Общинския съвет да оттегли решението си за приемането на плана на "Чайка", което пък ядоса собствениците на имоти, предвидени за застрояване в жилищния комплекс. 

Чу се и екзотичното предложение общината да осигури пари за жителите на квартала, с които те да могат да подадат жалби в съда срещу плана, приет от Общинския съвет. 

Шефът на ОбС Иван Луков пък красноречиво обясни, че десетки и стотици жалби е имало и срещу ПУП-овете, приети за други райони на града, но в крайна сметка те са станали дейставащи.