Осъдиха игнатиевска врачка, "разваляла" магии на ученички

Крими

23-06-2015, 16:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Успяла да измъкне от три гимназистки над 21 хил. лв.

Районният съд осъди условно 20-годишната "баятелка" Магдалена Русева от Игнатиево, успяла да измъкне над 21 хил. лв. от ученички за "разваляне" на магии. Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като определеното наказание от две години и шест месеца е редуцирано до година и осем месеца, отложени с три години изпитателен срок.

20-годишна врачка предлагала разваляне на магии и негативни въздействия, чрез баене и изготвяне на амулети.  Пострадали са три непълнолетни ученички, като общо причинената им  имотна вреда надхвърля 21 хил. лв.

Деянието е осъествено в периода от септември 2010 г. до септември 2012 г. Русева заблудила момичетата, че има способност да предсказва бъдещето и да предусеща настъпването на нещастия. Тя уверявала тинейджърките, че срещу предоставяне на парични суми или различни други вещи /предимно дрехи и накити от благородни метали/ има способност - чрез баене и изготвяне на различни амулети, да предотвратява или премахва направени магии и чужди негативни въздействия. 

Подсъдимата започнала да контактува с пострадалите ученички след случайно запознанство в Морската градина или парковите алеи край Община Варна, а впоследствие редовно си уреждала  срещи с тях по мобилен телефон, като изрично настоявала да не споделят с никого за това.  На всяка от потърпевшите подсъдимата периодично обяснявала, че се е случило нещо непредвидено и са необходими допълнителни средства, за да може да премахне неблагоприятните въздействия.  В някои от случаите обещавала на пострадалите, че дадените пари или предоставените й вещи ще им бъдат върнати.

Русева е с чисто съдебно минало, липсват други досъдебни производства срещу нея и през почти целия период на осъществяване на деянието тя самата също е била непълнолетна.  Има две невръстни деца, за които полага родителски грижи.

Само една от пострадалите ученички е предявила граждански иск на стойност малко над 2000 лв., който съдът е уважил. В тежест на подсъдимата са и държавните такси и направените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в 15-дневен срок.