Футболист пренесе ужаса от войната в Израел у нас

"Първият месец в Тел Авив ни обстрелваха с бомби, криех се в бункер", разказа Даниел Димов

При екстремни условия е тренирал бившият футболист на Черно море и Левски Даниел Димов в Израел.

"Палестинците изстрелваха постоянно снаряди към Тел Авив, а от местната отбрана пускаха сирени, които ни предупреждаваха, че трябва да се скрием". Това разказа пред varnautre.bg Димов, който през миналия сезон носи екипа на Макаби Петах Тиква (Тел Авив).

Той обясни, че при всяка атака местните жители са разполагали с две минути, за да успеят да стигне до бункер, независимо къде се намират в момента. "Навсякъде има пригодени помещения, където да се скриеш. В по-новите сгради са съвсем близо. В старите кооперации бункерите са в мазето. Това обаче е в ТЕЛ Авив. По-близо до границата времето за стигане до бункера е само 15 секунди", каза още дефанзивният футболист.

"Хубавото е, че напрежението бе само през първия месец. Именно затова изчаках и не взех семейството си с мен от самото начало. Беше кошмар. Няма да забравя една сутрин в 6 часа се събудих от сирена и в просъница се скрих в бункера. Питах се как точно попаднах в отбор от страна, която воюва. За щастие всичко приключи бързо. Любопитното е, че снарядите не стигаха до Тел Авив. Отбраната на израелците се справяше с ракетите още във въздуха. Проблем беше това, че хората трябваше да се крият от отломките, които падаха навсякъде, а ако си в колата и на улицата малкото време за реакция се оказва проблем", сподели още Димов.

Иначе българинът е впечатлен от условията, които предлага израелският футбол. "Разликата с България е единствено в условията. Терените, стадионите и всички бази, с които разполагат клубовете са перфектни. Това вдига нивото на футбола. Иначе местните играчи не са по-добри от българите. Качеството на футбола идва от чужденците. Но те могат да си го позволят. Интересното е, че преди началото на всяко първенство клубът е задължен да внесе бюджета си във федерацията. От него се плащат всички разходи, заплати на футболисти, транфери и т.н.

"В Макаби Петах изиграх 30 мача като централен защитник. Отборите се разделят на първа шестица и втора осмица. През миналия сезон тимът едвам не изпадна, но този играхме добре. Завършихме на пето място, като само една точка не ни достигна, за да играем в в Лига Европа, въпреки че нагласата в началото на сезона бе да се борим за оцеляване. Така че си преизпълнихме целта. Иначе стадионът ни е за 15 хил. зрители, но пък струва 60 млн. евро. На него играехме заедно с още един тим от квартала ни край Тел Авив. на дербитата стадионът се пълнеше, иначе идваха по 4-5000 зрители".

В момента Димов е свободен агент, след като договорът му с Макаби Петах Тиква (Тел Авив) изтече. Тренира самостоятелно във Варна, докато изчаква предложения от чужбина, но би играл и в "А" група, ако получи добра оферта. "Подписах с клуба от Израел за една година, с опция за още една. Малко преди края на сезона, стана ясно, че ръководството възнамерява да гради нов отбор, с нови легионери. В последствие се раздели с всички, а аз не преподписах".

Иначе Димов коментира и случващото се в бившия му клуб Левски. "Крайно неприятно е за мен Левски да е в подобна ситуация. Но това не ме изненадва. За три сезона и половина на Герена през клуба преминаха над 80 футболист. В момента текучеството продължава. Всеки сезон 7-8 нови футболисти идват в Левски. Отделно чух, че са намалили заплатите с около 30% и затова футболистите бягат. Без ясна стратегия и финансова стабилност Левски не може да си върне позициите в родния футбол.