Питат варненци за Паметника на моряка

Мисия Варна

23-06-2015, 14:07

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три проекта за Паметник на моряка

Конкурс отсява идеи за Паметник на моряка

Представят трите идейни проекта пред Радио Варна

Своеобразно обществено обсъждане за Паметника на моряка инициират от Фондация "Морски съдби" и Общината. За целта трите одобрени идейни проекта ще бъдат представени пред сградата на Радио Варна, а жителите на града ще имат възможност да изкажат мнението си. Все още не е изяснено как точно ще се случи това, като един от вариантите е хората да гласуват за един от трите проекта.

Както вече стана ясно жури от специалисти отся три от общо седем подадени проекта за визия на паметника. Като най-добри бяха оценени разработките на арх. Владимир Попов, на арх. Тодор Даскалов в колектив със скулптора Венелин Божидаров и на скулптора Киро Янев. Бял камък, увенчан с крехките бронзови фигури на момче и момиче, представлява проектът на арх. Попов. Три мащабни алегорични фигури, предлагат арх. Даскалов и скулптора Венелин Божидаров, а Янев е сътворил композиция от платна и такелаж.

Проектите са предоставени на Фондация "Морски съдби", която ще избере как да изглежда Паметника на моряка като вземе предвид и общественото мнение. Монументът ще бъде поставен в началото на вълнолома, като според Експертния съвет по устройство на територията мястото е подходящо, а паметникът ще се впише в околнатасреда.

Няма как паметникът да се хареса на всички. Приемаме критичните бележки, но не можем да се съобразим с мнението на всички, коментира кап. Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на морските капитани.

С празничен концерт с участието на Йорданка Христова, изложба и морско кръщене на ветрохода "Калиакра" ще бъде отбелязан Деня на моряка на 25 юни, информираха от Инициативния комитет за честването. Тържествено ще бъдат наградени и победителите в конкурсите "Детско море" и "Диря в морето".