Родители на деца с диабет: Държавата да финансира и инсулиновите помпи

Новините

23-06-2015, 10:11

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Само консумативите струват около 400 лева на месец

Държавата да финансира консумативи за инсулинови помпи, настояват родители на деца, болни от диабет, които в момента протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването, информира bTV.

Консумативите само струват около 400 лева на месец, а ако се ползва и сензор за измерване на нивото на кръвната захар, сумата достига до около 2000 лева. Според родителите държавата би трябвало да финансира и инсулиновите помпи на децата, които струват приблизително 10 000 лева.

Родителите твърдят, че са изпратили исканията си до НЗОК и до МЗ, но към момента и двете институции са отказали финансиране.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която уредите за инжектиране на инсулин трябва да се заплащат от самите родители. Дори в Македония държавата поема 100% от разходите за консумативи.

Оказва се, че експертът в здравното министерство, който отговаря пряко за решаването на проблема, дори не участва в комисията по реимбурсация. Проф. Сабина Захариева разбира за създалата се ситуация едва сега.

Проф. Захариева не пожела да коментира работата на колежката си доц. Ива Стоева. Въпреки това тя увери, че скоро ще има разрешение на проблема.

Проф. Сабина Захариева обеща, че новата работна група ще влезе в рамките на установения срок за внасяне на документите, който е 31 юлидопълват още от bTV.