Три проекта за Паметник на моряка

Мисия Варна

22-06-2015, 12:09

Снимка:

live.varna

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Най-висока оценка получи проектът на арх. Владимир Попов

Конкурсът за идеен проект за изграждане на Паметник на моряка на варненския вълнолом приключи. Той бе организиран от Община Варна по предложение на фондация "Морски съдби" и в него взеха участие седем колектива от скулптори и архитекти. Трите наградени проекта, от които ще бъде избран бъдещият Паметник на моряка, са на арх. Владимир Попов, на арх. Тодор Даскалов в колектив със скулптора Венелин Божидаров и на скулптора Киро Янев.

Най-висока оценка получи проектът на арх. Владимир Попов, който предлага една по-различна концепция, в която всеки морски труженик ще открие частица от своя живот, от своето семейство, от своите морски преживявания. Неговият постамент от бял камък е увенчан с крехките бронзови фигури на момче и момиче.


Проектът на арх. Тодор Даскалов и скулптора Божидаров вдъхва респект с трите мащабните алегорични фигури, които биха могли по видим от далече начин да посрещат и изпращат влизащите и излизащите от залива кораби.

Проектът на скулптора Киро Янев впечатлява със сложната си, но находчиво разработена композиция от платна и такелаж, поставена върху ъгъла на вълнолома и гостоприемно приемаща преминаващите под нея хора.


Според решението на общинския Експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция "Култура и духовно развитие" авторите на трите проекта ще получат следните награди – 1500 лв. за първо място, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място.
Трите идейните проекта за Паметник на моряка ще станат притежание на фондация "Морски съдби", чието ръководство ще направи окончателния избор и ще възложи изпълнението на проекта на съответния екип.