Черно море научава съперника си в Лига Европа днес

Спорт

22-06-2015, 11:19

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На "Тича" вече си пожелаха лондонския Уест Хем

Днес варненският Черно море ще научат съперника си в Лига Европа. Актуалният носител на Купата на България ще бъде представляван на жребия от близкия до ръководството на клуба адвокат Михаил Статев. Другите два родни клуба, които ще играят в Лига Европа - Литекс и Берое ще тръпнат още от 14 часа, когато в централата на УЕФА в швейцарския град Нион ще бъде теглен жребият за първия квалификационен кръг.

Час и половина по-късно, когато от урните ще бъдат вадени топките с имената на отборите от втория квалификационен кръг, към тях ще се присъедини и носителят на купата Черно море. "Моряците" обаче ще бъдат непоставени в него. Същото се отнася и за Берое, дока­то Литекс ще бъде при по-силните."Моряците" започват участието си в Лига Европа от 2-ия "ква­лификационен кръг, където няма да бъдат поставени и това почти сигурно ще им отреди сериозен противник. На принципа "Като е гарга, нека да е рошава", на "Тича" вече не веднъж си пожелаха да им се падне единственият английски представител в тази фаза на турнира - лондонският Уест Хем.

"При всички положения противникът ни ще бъде си­лен. Няма как да ни се падне слаб отбор, но амбицията ми е да вземем победи. Ис­кам да се представим дос­тойно. И естествено се на­дявам да преминем напред в следващата фаза", сподели наставникът Никола Спасов. Това ще бъде трето негово участие с Черно море в евро-турнирите, като при пре­дишните две моряците се представиха повече от дос­тойно. През 2008 година те бяха на крачка от сензацион­но влизане в групите на Ку­пата на УЕФА, като накараха немския Щутгарт да трепе­ри на неговия "Мерцедес-Бенц Арена". Преди това варненци отстраниха андорския Сант Жулиа и израелския Макаби Нетаня, който бе Воден от Лотар Матеус. На последно­то стъпало паднаха от Щут­гарт с 1:2 на "Васил Левски", а в Германия водеха с 2:0 до 83-ата минута, но в крайна сметка завършиха 2:2. На следващата година Черно море елиминира молдовския Искра-Стал, а впоследствие отпадна след две минимални загуби с по 0:1 от ПСВ Айндховен.

Ръководителите на клубо­вете ни са наясно, че успеш­ното представяне в надпре­варата носи и солидни фи­нансови дивиденти, след като oт тази кампания УЕФА значително завиши бонусите. И със сигурност еврокопнежите и надеждите им са големи. Литекс и Берое ще вземат по 200 хиляди евро за мачовете в първия кръг. При първа успешна елиминация ще добавят към сметката си по още 410 хиляди евро -толкова гарантирани има Черно море.

Който прескочи и този кръг, пък ще вземе още 630 хиляди евро от учас­тието си в третата пресявка. Влизане в групите на Лига Европа носи 2,4 милиона евро, а не 1,3 млн., както бе­ше досега. Но нека първо трите ни тима докажат на терена, че заслужават мяс­то там. Пък после ще дойде време да се смятат и печал­бите.