Японски учени откриват рак в капка кръв за 3 минути

Новините

21-06-2015, 14:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако пациентът има злокачествено образувание, кръвта започва да свети

Японски учени разработиха технология, при която може да се открие рак в капка кръв и то само за 3 минути. Твърди се, че това ще позволи установяването на злокачествени образувания в ранен стадий като рак на стомаха, дебелото черво, панкреаса и други, информира Нова телевизия.

"Това би могло да е пробив и се надявам да е пробив. Ако приемем, че вече има известен превес на науката над тази интелигентна и много коварна болест, то той има две рамена - надеждата и действително сериозните открития в последните години", коментира Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.

Учените разработват метална пластина със специален състав. Капка кръв се поставя върху нея, обработва се с ултравиолетово и други видове лъчение. Ако пациентът има рак, кръвта започва да свети, докато кръвта на здрав човек не излъчва светлина."Това ще е изключително добро оръжие в помощ на борбата ни за това да диагностицираме рака навреме, защото можем да се преборим с него", заяви урологът д-р Калоян Давидов, но предупреди: "Нека не възлагаме ненужно много надежди на едно действие, защото са не малки методите, които дават фалшиви резултати.

В резултат на такива да се получи свръх диагностика спрямо хора, които нямат сериозно заболяване". "За съжаление, все още ракът се открива на случаен принцип. Хората са наясно, че трябва да са активни в този процес.Те не трябва да са в позицията на жертва и да очакват да попаднат в статистиката", отбеляза Адърска.

Тук идва мястото на профилактичните прегледи, които голяма част от българите пренебрегват. "Веднъж на 6 месеца е добре човек да посети личния си лекар и да направи сериозен списък от изследвания", напомни тя.У нас хората с онкологични заболявания са 350 000. Според Световната здравна организация до 2030-та година случаите на рак ще се увеличат с 50 %, информират още от Нова телевизия.