Стотина протестираха срещу новия ПУП на "Чайка"

Искат оставката на главния архитект Виктор Бузев

Около стотина жители на кв. "Чайка" се събраха на протест  срещу новия Подробен устройствен план (ПУП) на квартала пред сградата на общината.  Участниците, сред които и добре познати лица от февруарските протести, настояха планът да бъде незабавно преразгледан и отменен. Те заявиха, че планът се подлага на обсъждане едва след като е одобрен и поискаха оставката на главния архитект Виктор Бузев.

Протестиращите внесоха в общината петиция срещу новия ПУП на "Чайка". Те настояват да се използва старият устройствен план, по който е реализирана цялата територия, а жилищният комплекс да се обяви за завършен със сега съществуващите сгради.

Да се запазят всички зелени площи, постройките с временен статут да бъдат отстранени, искат още гражданите. Според тях всички промени в квартала трябва да се решават с местен референдум. Друго искане е частните терени, които сеа върнати в зелените площи, да бъдат отново отчуждени или заменени с общински терени в територии, където новото застрояване е допустимо.

От своя страна главният архитект заяви, че жалби срещу ПУП-а ще се приемат до понеделник, 22 юни, а ден по-късно ще бъде обобщен броят им. За тогава е предвидена и среща на недволните граждани с представители на общината и проектантите.