Дерето-убиец година по-късно

Горската част беше почистена, бараж ще спира силата на водата

Откъде и защо дойде голямата вода в "Аспарухово" на 19 юни 2014 г.? Отговорите на този въпрос бяха толкова много преди година. Кой е истинският не знаем и до днес. Така или иначе потопът започна от дерето. Дали по естествен начин - заради големия си водосбор, или заради нечия престъпна небрежност, проливният дъжд се превърна в кална вълна, която взе 13 жертви. Както и преди година екип на varnautre.bg мина по пътя на водата - от пътя през местността Боровец до канала море-езеро. Какво се е променило в самия квартал година след потопа ви показахме вчера. Сега тръгнете с нас в обратна посока - по 8-те километра от последните къщи над "Горна студена" през гората над "Аспарухово".

Тук трудно могат да бъдат намерени следи от потопа. Няма ги изкоренените от пороя дървета, няма боклуци,

тоновете земна маса, която се беше свлякла от скатовете, също е изнесена. Изчезнали са и основите от постройки край дерето в района на военното поделение.

На около 7 километра от улиците, на които миналата година загиваха хора, вече е изграден бараж.

Той е точно на мястото където се събират двата ръкава на дерето. Именно тук при порой водата ще тръгне със страшна сила към квартала. Затова баражът трябва да я забави, да убие силата й да предотврати приливната вълна. Той е висок около два метра. Излят е от бетон. Под земята основата му е 3 метра в дълбочина и има двуметрово "рамо", за да не бъде повлечен от пороя. Общо 300 000 лева е похарчило Североизточното държавно предприятие (подразделение на Министерството на горите) за изграждането на баража, профилиране на дерето, което да осигури нормално преминаване на водата от бъдещи валежи, за изнасянето на земната маса и изкоренената дървесина, разчистването на коренищата и разбиването на праговете, които са се формирали от изнасянето на скалните маси под напора на водата, както и за укрепването на пътя по дъното на дерето, за да влязат тук тежките машини за почистването и строителството.

Предстои укрепване и на "градската" част на дерето. Варна трябва да получи 9 млн. лева от европейския фонд "Солидарност" за укрепване на двата важни охранителни канала по улиците "Горна Студена" и "Моряшка" в кв. "Аспарухово". Проектите и сумата вече са одобрени от фонда, но парите още ги няма. Планове за укрепването са били изработени преди десетилетия, но така и не са се намерили средства за реализирането им. След водното бедствие в Аспарухово, взело 13 жертви, общината изготви нови технически проекти за каналите на стойност около 11 млн. лв. На практика работата може да започне веднага след превеждането на средствата. Именно затапването на едно от деретата преди години и неподдържането на останалите са една от основните причини за фаталните последици от потопа в "Аспарухово".

Междувременно новата дъбова гора, която миналия септември беше засадена над "Аспарухово", вече расте. Повечето от 20 000 фиданки, в чието залесяване участваше и премиерът Бойко Борисов, са се хванали и макар да имат сериозна нужда от окопаване, засега се развиват добре.