Българското председателство на ЕС - златна мина

Новините

19-06-2015, 07:18

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

100 млн. евро няма да стигнат за амбициозния план на управляващите

Българското председателство на Европейския съюз от юли до 31 декември 2018 г. ще се окаже златна мина за администрацията и бизнеса в градовете, в които ще се организират негови събития. Засега се очертава това да са София, Пловдив и Варна. Десетки милиони евро ще отидат за обучение на чиновници по чужд език, командировки до Брюксел и Страсбург, наемане на преводачи, покупки на техника, наемане на коли, хотели, кетъринг и ремонти на сгради и пътища. Това става ясно от публикувания вчера план за председателството, който трябва да бъде гласуван от правителството. След одобрението му ще стане ясна окончателната прогнозна цена, но се очаква сумата да надмине 100 млн. евро. Парите ще се вземат както от централния бюджет, така и от еврофондовете.

6.2 млн. лв. се очаква да излезе само обучението на 1000-1300 чиновници, които ще участват в подготовката и провеждането на председателството. Те ще бъдат излъчени от всяко министерство и трябва да отговарят на определени условия - минимално ниво на владеене на английски език, години професионален опит, познания за съответния сектор на ЕС, лидерски и комуникативни умения и др. За тези, които не знаят достатъчно добре чужд език, се предвижда допълнително обучение, включително и по индивидуални програми. Парите за обучението им се очаква да дойдат по европейската програма "Добро управление". За да се определи нивото на владеене на език, външното министерство ще създаде централизирана система за оценка, каквато липсва в момента. Сега чиновниците декларират знанията си по чужд език на базата на дипломи, получени сертификати и самооценка. Дори хората със сертификатите ще минат на изпит.

По оперативната програма ще бъдат финансирани и командировките в Брюксел и Страсбург, където ще се провеждат обучения на служителите от администрацията. Планирани са стажове в евроинституции, за които тази година са отделени 80 хил. лв. Допълнително ще бъдат наети и 300 души технически персонал, като се предвижда да бъдат наемани хора на временни трудови договори и доброволци. За всяка от близо 2000-те срещи, които ще се организират в рамките на председателството, ще трябва да се осигурят и преводачи за делегациите. Само 150-200 от тези срещи ще са в България, а останалите ще са в други европейски държави. За 6 месеца се очаква да се проведат между 30 и 50 заседания на ниво министри. В рамките на 6 месеца могат да се проведат средно около 450 срещи с Европейския парламент.

Планът на правителството предвижда и редица инвестиции. След като кабинетът определи къде точно ще се провеждат сбирките на ниво министри от ЕС, ще трябва да бъдат ремонтирани сградите, така че да поемат всички хора. Между 20 хил. и 30 хил. души се очаква да посетят България за 6-те месеца на председателството. Само за министерските срещи броят на чуждите журналисти ще е между 100 и 400 души. Засега предложенията са основните събития да се провеждат в НДК или резиденция "Бояна", както и в правителствената резиденция "Евксиноград". Тепърва обаче ще се решава коя да е сградата и колко инвестиции трябва да се направят в нея, за да отговаря на критериите на Брюксел.

Предвиждат се ремонти на пътищата около аерогарите и подобряване на обществения транспорт към тях. Хотелиерите ще бъдат сред най-печелившите, защото хилядите хора, които ще пристигнат у нас, ще трябва да бъдат настанени някъде. За транспортиране на делегации ще бъдат купени или наети коли и микробуси, както и ще бъдат наети шофьори и придружители на временни трудови договори. Премиерът Бойко Борисов вече прогнозира, че НСО ще трябва да купи 40-50 бронирани автомобила.

Българското председателство ще трябва да осигури средства за кетъринг, кабини за превод, услуги за почистване, куриерски услуги, видео- и фотозаснемане, както и компютри, мобилни телефони, таблети и системи за провеждане на конферентни разговори. Някои от дейностите ще се разпределят с обществени поръчки.

Планът включва и културна програма, която ще се провежда в София, Брюксел, Страсбург и други европейския градове и ще включва концерти, постановки, изложби, филми, балове.