Венков: Можем много и вярвам, че ще го покажем

Черно море няма да се изложи в Европа като някои отбори

Капитанът на Черно море Михаил Венков записа силен сезон и спомогна за спечелването на Купата на България. Бранителят продължи договора си с моряците и сега ще се впусне в поредното предизвикателство – участието в Лига Европа. Левият бек вече натрупа сериозен опит и присъствието му ще е само от полза за варненци. Ето какво сподели той в интервю за „Тема Спорт“ дни след старта на подготовката на Черно море.

Мишо, отмина ли вече еуфорията от спечелената Купа на България?

- Да. Всеки един от нас осъзнава какво направихме в Бургас, но вече трябва да се пренастроим на друга вълна. Успехът е голям, но забравяме и гледаме напред към предстоящото участие в Лига Европа и старта на новия шампионат. Сега е много важно да направим една добра подготовка и да се опазим от контузии.

Съставът ще е променен. Доста основни играчи напуснаха след успеха над Левски в Бургас. Какво да очакваме от Черно море?

- Това е нещо нормално във футбола – тръгват си едни играчи, други идват. Просто такава е действителността. Във всеки един отбор е така. Надявам се през новия сезон да сме още по-добри, с помощта и на новите футболисти. Тези, които останахме трябва да продължим да защитаваме името на Черно море и своите по възможно най-добрия начин. Това, което направихме не може да го пропилеем с лека ръка.

Попадане в топ 6 ли ще е задължителна цел на първо време?

- Още е рано да се каже и да се говори за конкретни цели. Нека първо видим какъв ще е форматът на А група – с 10 или 12 отбора. Ще има ли пак плейофи… много са условностите. Ние сме професоналисти и от нас се иска да си вършим работата. Аз съм оптимист за нашия отбор, както за Лига Европа, така и за първенството. Поводи за този оптимизъм ми дава страхотния ни колектив и отличната работа на Никола Спасов, който е в основата на успехите. Можем много и вярвам, че ще го покажем.

Кое те накара да останеш на „Тича“ и имаше ли и други варианти да продължиш кариерата си?

- Имах няколко варианта, но те не ме удоволетворяваха. Имах договорка с ръководството на Черно море, че ако напусна отбора ще е в посока чужбина. От там обаче предложенията не ми допаднаха. Все пак не са топ първенства и не ме задоволяваха. Тук е мястото да кажа, че изхода от финала не беше определящ, защото аз преподписах седмица преди двубоя с Левски. Щастлив съм в Черно море. От тук нататък трябва да продължим да се представяме във възходяща линия.

През зимата се заговори за твое преминаване в ЦСКА именно сега, от новия сезон, когато се очакваше да си свободен агент. Какво стана тогава и ако ЦСКА се бе запазил, като отбор и клуб, имаше ли вариант да се върнеш на „Армията“?

- Да, имах разговори през зимата, но ЦСКА в момента е затворена страница за мен. Просто не бяха коректни при предишния ми престой. През зимата разговарях със Стойчо Младенов, когото много уважвам, но причинита да не приема тогава са много. Аз винаги съм лоялен и коректен към клуба, за който играя и никога няма да подпиша предварителен договор зад гърба на Черно море, както искаха от ЦСКА. Но не искам да се връщам. Мина време, а и темата ЦСКА е доста далечна за мен.

В момента обаче ЦСКА е затворена страница не само за теб. Как гледаш на всичко това, което се случва с тях?

- Болно е. Не е реално и нормално в един от най-големите клубове в България да е така. Всички в отбора коментираме темата. Дай Боже нещата да се оправят, защото без тях и Локомотив София първенството няма да е същото. Вместо да вдигаме нивото на българския футбол, защото това са големи отбори, виждате какво може да се случи. Тези неща не са хубави. Дано и двата клуба да си останат в А група, защото без тях как ще вдигаме нивото на футбола.

Говори се за обединение с друг твой бивш отбор – Литекс…

- Не зная. Далеч съм от всичко случващо се. Тези неща са на много високи ниво. Информирам се от медиите, така че не мога да коментирам.

Вярваш ли, че Ивайло Петев най-после ще забележи добрите ти игри и ще те извика в националния отбор?

- В момента не мисля въобще за националния отбор. Искам да се концентирам само върхи играта си в Черно море и това да радваме нашите фенове. Футболът е за хората. В националния отбор в момента играят добри футболисти. Ето, че след издънката на Норвегия с Азербайджан пак имаме реален шанс за бараж. Дано момчетата да успеят. Пожелавам им го. Всичко си зависи от България.

Съжаляваш ли, че не премина в тим от чужбина, което щеше да е достойно продължение на кариерата ти?

- Не. Отборите, които бяха вариант пред мен въобще не мога да ги сравня с Черно море. Не ме задоволяваха. Не мога да отида и да съм последен на село. В първенства, които са под нашето, като това на Азербайджан, например, от където имах оферта.

Никола Спасов си пожела английски тим за жребия за Лига Европа на 22 юни. Единственбият такъв във втория кръг е Уест Хем. Какво е твоето желание?

- За мен е без значение. Жребии… каквото се падне това е. Да, има доста силни отбори, като Уест Хем, но има и преодолими. Всичко е до късмет. Аз съм оптимист и вярвам, че Черно море няма да се изложи в Европа, като някои отбори.