Световен шампион по ориентиране идва във Варна

Спорт

17-06-2015, 20:58

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Около 1000 състезатели ще застанат на старт в края на седмицата в Природен парк "Златни пясъци"

Световният шампион по ориентиране с щафетата на Норвегия от 1999 година Торе Сандвик е голямата атракция на Купа България. Около 1000 състезатели ще застанат на старт в края на седмицата в Природен парк "Златни пясъци". Домакин на най-голямото състезание в календара на БФО е варненския клуб "Бегун". Тридневната международната надпревара е част от събитията с които се отбелязва 60 годишния юбилей на ориентирането във Варна. На откриването в петък ще присъства и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Участие ще вземат всички наши центрове и представители на 35 клуба от 17 държави. Стартовете от варненската О-седмица започнаха с 53-тото издание на двудневната Купа "Варненско лято", а в четвъртък в Университетската ботаническа градина в Балчик ще се проведе трети кръг от Българската паркова купа.

Торе Сандвик има в богатата си колекция от отличия още 2 сребърни медала от Мондиала през 2001 и една вицеевропейска титла, година по-рано. Състезателят на норвежкия ски клуб Halden e печелил 8 пъти Tiomila и 4 пъти Jukola - двете най-големи щафети в света на ориентирането. През 2012г. участва на първи пост в щафетата на Бегун на Jukola, като помогна варненския клуб да заеме 137 място сред 1400 щафети. Торе Сандвик ще участва в елитната група при мъжете, въпреки че от доста време може да се състезава и във ветеранските възрастови групи.

За да се осигури сигурността на състезателите в събота 20 юни от 9.30 до 14 часа ще бъде затворена за движение на МПС отсечката от новото гробище "Север-2" в квартал "Виница" до Аладжа манастир. Пътуващите към историческата забележителност могат да ползват основния път за Златни пясъци.