Над 900 варненчета чакат за ясла

Мисия Варна

17-06-2015, 16:07

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

30 деца са приети на последното класиране

Над 900 са децата, чакащи за прием в самостоятелните ясли в морската столица към момента, научи Varnautre.bg. Те ще участват в предстоящото в края на месеца класиране, за което обаче са обявени малко над 100 свободни места. Приемът в яслите във Варна се осъществява целогодишно, като се прави ежемесечно класиране на 20-то число. Същевременно родителите могат да посочат от кой месец желаят детето им да участва в класирането.

Така например в жребия през април за място в ясла са се борили 752 варненчета. Тогава свободни места са обявили четири ясли в града, като са приети 30 деца. Така останалите около 720 неудовлетворени молби се прехвърлят за следващото класиране, за което са подадени още около 200, обясниха от общинската здравна дирекция, под чийто контрол е приемът в самостоятелните детски ясли. През май не е обявявано класиране заради приема в първа възрастова група в детските градини, който традиционно е в края на месеца.

Очаква се болшинството от кандидатстващите деца да бъдат приети през септември, когато в яслите масово се освобождават места, заявиха от здравната дирекция. Практиката се дължи на заповед, съгласно която всички деца, навършили 3 години, трябва да се задържат в детските заведения до края на август.

Не по-малък е напливът и към яслените групи в обединените детски заведения, за които преди класирането в края на май бяха подадени 924 завления за общо 381 места.