Жалбите срещу ПУП-а на "Чайка" надхвърлиха 100

Кметът Иван Портних дава пресконференция с председателя на ОбС Иван Луков

Жалбите срещу одобрения от Общинския съвет Подробен устройствен план (ПУП) на кв. "Чайка" надхвърлят 100. До 17 юни са подадени 22 възражения в кметство "Приморски", 40 – в ОбС и 50 – в Административния съд. Очакванията са до края на седмицата да постъпят още жалби, изпратени по пощата, с клеймо до 15-ти юни, когато бе крайния срок за подаване на възражения от гражданите.

Жители на "Чайка" вече инициираха няколко протеста срещу плана, който според тях ще доведе до презастрояване и унищожаване на зелените площи в квартала. Пореден протест е планиран и за петък, 19 юни, пред сградата на Общината.

Междувременно главният архитект на Варна Виктор Бузев даде пресконференция, на която заяви, че не всички тълкуват правилно разработката, чието изготвяне отне 10 години. Тогава Бузев обясни, че жалбите спират дейностите на конкретните парцели, срещу които са насочени, докато съдът не се произнесе.

След последвали коментари в социалната мрежа за липсата на кмета на въпросната среща с медиите, се очаква такава идната седмица. В пресконференцията на 23 юни, освен Портних ще се включат и председателят на ОбС Иван Луков, главният архитект, кметът на район "Приморски" Петя Проданова,  районният архитект Валентин Койчев и представители на проектантския екип.