Болниците лекуват без пари, ако има жалби на пациенти

Животът

17-06-2015, 07:04

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Надзорът на НЗОК остава 9-членен

Здравната каса ще забавя и отменя плащанията към болници, срещу които има системна наудовлетвореност от страна на пациентите. Касата се задължава да проучва удовлетвореността на пациентите. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които се гласуват на второ четене в парламента.

Системна неудовлетвореност означава поне 3 жалби за 6 месеца. Жалбите ще се подават до директора на районната здравна каса и за да са основателни, трябва да съдържат поне 1 от следните оплаквания: отчетена, но неизвършена медицинска дейност, ниско качество на медицинската дейност, което не съответства на критериите в рамковия договор, отказан достъп до медицинска документация, получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми без правно основание. Депутатите приеха новия текст към закона, без да уточнят по какъв начин ще се подават жалбите.

Това може да става по електронен път чрез уникалния код, който всеки осигурен има, обясни здравният министър д-р Петър Москов. Той уточни, че ведомството вече разполага с юридическа формулировка за удовлетвореността на пациентите. Според министъра сред основанията за жалба е и грубото отношение към пациента. "Като лекар ще имам финансова, а не само морална или етична причина да не бъда груб към пациента", обясни д-р Москов. Парламентът отхвърли предложението на правителството за увеличение на членовете в надзорния съвет на НЗОК с още двама представители на държавата. Най-висшият управителен орган на касата остана с 9-има членове.

"Надзорният съвет на касата в момента не гарантира, че волята на парламента може да бъде претворена през финансовия инструмент, с който той разполага. Държавата не контролира решенията на надзорен съвет, в който има и представител на фармацевтичната индустрия", каза още д-р Москов. По повод отрицателния вот на пленарната зала за увеличение на представителите на държавата министърът коментира: "Приемам, че натискът на работодателите и синдикатите върху Народното събрание е бил доста твърд".

Депутатите отново се скараха заради разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет, като поискаха конкретни факти. Д-р Емил Райнов от БСП и д-р Джевдет Чакъров от ДПС поискаха финансова обосновка: да се каже колко ще струва основният пакет, колко допълнителният и ще има ли доплащане за него. "Делегираме права на министъра, а не знаем кои заболявания ще влязат в основния пакет и кои ще бъдат подарени на застрахователните фондове чрез допълнителния. Колко ще струва този подарък?", попита д-р Хасан Адемов от ДПС.

"Няма да има никакви плащания в брой за основния пакет медицински услуги, в който ще влязат най-масовите, социалнозначимите заболявания. Сега се плаща или доплаща практически за всичко, независимо какво е заболяването", каза д-р Москов. Той припомни изводите от последния анализ на Световната банка, че разходите за здравни услуги растат, а резултатите не се подобряват. Институцията препоръчва заплащане за дейност, създаване на мрежи за клинично-болнични грижи, концентрация върху заболяванията, на които се дължи общата заболеваемост и смъртност на населението.

"Притесняваме се за вашата глава на здравен министър. В момента, в който кажете на хората, че з а част от заболяванията трябва да плащат, ще бъдете изгонен с камъни от министерството", каза на д-р Москов Мая Манолова от БСП. "Какво има в главата на г-жа Манолова, аз не знам. Знам, че 66% от българите вземат кредити, за да обслужват здравните си нужди. С промените в здравните закони правителството ще гарантира прозрачност, предвидимост, реален достъп. Ако това е лошо за г-жа Манолова, то е лошо, защото тя се лекува в Правителствена болница, където всичко е безплатно. Добро е за майка ми, която се лекува в поликлиниката и Първа градска болница", отговори министър Москов.