Наплив към определени градини остави деца навън

Мисия Варна

16-06-2015, 17:24

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проблемът с детските градини е решен, останаха 201 свободни места

Неприетите деца могат да кандидатстват за незаети места в други забавачници

Наплив към определени детски градини във Варна стана причина десетки деца да останат извън забавачниците след първото класиране, провело се в края на май. 2127 са били подадените молби за прием за общо 2328 свободни места в първа възрастова група (деца, родени 2012 г.), тоест с 221 по-малко от вакантните места са били канидатите за прием. След класирането обаче има десетки  неприети малчугани, като според родители в някои градини в район "Приморски" резервите са от порядъка на 50. Според сведенията от подадените молби са удовлетворени 1957, като останалите незаети места са около 370. 

Дори и в район "Приморски" да има свободни места, те няма да стигнат за неприетите деца. Не може да се твърди, че проблемът с детските градини във Варна е решен, при положение, че толкова много деца остават вън от системата, възмущава се варненска майка, която допълва, че не знае как да обясни на детето си защо след като две години е ходило на ясла и е било сред деца може да се наложи да си остане в къщи.

Получава се така, защото част от родителите кандидатстват само за една определена градина и не се възползват от възможността да впишат като желания други три, както позволяват правилата за кандидатсване. Има наплив за определени градини и някои родители пишат само тях. Така обаче когато децата не са приети на първо класиране, директно остават под чертата, обясни шефката на образователната дирекция в общината Лилия Христова. Свръх наплив имало за градините "Звездичка", "Слънчева дъга", "Незабравка" и "Делфинче", в които няма как да се удовлетворят молбите на всички желаещи. Има и случаи, в които ако детето не бъде прието в конкретната желана градина, родителите предпочитат да го запишат в частна, даде пример Христова. В две варненски градини пък – "Горски приказка" в "Аспарухово" и "Горска кът" в Златни пясъци е обявен нулев прием поради липса на кандидати.

За останалите незаети места ще бъде обявено ново класиране в началото на следващия месец. По данни на общинската администрация свободни бройки има и в петте района, като най-много (над 90) са в "Младост", а най-малко - единични бройки в "Одесос". Родителите на неприетите деца могат да кандидатсват за тях, посочи Лилия Христова. Очаква се допълнителни места да освободят и децата, които ще бъдат обхванати в групи за 5-годишни в училищата, чийто брой е около 120.

Реално могат да бъдат приети всички деца, но няма как да бъдат удовлетворени напълно първите желания на всички родители, отбеляза шефката на общинското образование. Останалите незаети места ще бъдат обявени в електронния регистър на 6 юли 2015 г., като желаещите да кандидатства за тях могат да подават заявления с променените си желания до 10 юли включително. Класирането ще бъде обявено същия ден след края на работното време – в 19 часа. Родителите могат да кандидатстват в до четири детски градини без изискване за район по постоянно местоживеене.