Първият сезонен влак от Беларус идва полупразен

Туризъм

16-06-2015, 09:35

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Причината е солената цена от 430 евро, която е почти двойно по-висока от миналогодишната

Полупразен ще пристигне във Варна този петък първият за сезона чартърен влак от беларуската столица Минск, научи "Труд". До вчера двупосочни билети за 45-часовото пътуване бяха закупили само 56 души. Причината е солената цена от 430 евро, която е почти двойно по-висока от миналогодишната и от тарифите за оределите чартърни полети до морето.

Влаковете трябва да вървят един път седмично до средата на септември. За първи път тази година билет за тях не може да се купи от варненската жп гара. "Линията поддържат беларуските железници и те решиха да продават места само онлайн", обясниха служителки от гишето за международни превози.

"Оскъпяването се дължи на кризата в Украйна, заради която композициите вече минават през Румъния. Заради липсата на интерес билетите за следващите курсове на влака са намалени до 275 евро, т.е. превозвачът ще работи на загуба", коментира Гешо Любенов, шеф на туроператорската фирма "Турал", която работи на беларуския пазар.Според него и минали години жп туристите оттам не са били много, тъй като 60% са предпочитали да идват у нас с автобус. Тези ваканции също са поскъпнали средно със 100 евро заради обикалянето през Полша, Словакия и Румъния, и нуждата от шенгенска виза за 60 евро, която се издава само ако туристът си плати за 2 нощувки в Полша или Словакия. Това срина тотално детските лагери, които преди струваха 200-220 евро, каза Любенов.Той бе категоричен, че беларусите, спрягани като пазар с огромен потенциал за лято 2015, ще са по-малко от почивалите на нашето море миналия сезон 140 000 души.