Варненка ни донесе сребро от Баку

Спорт

16-06-2015, 07:24

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Николова и Юсеин с бронз

Третият ден от първите европейски олимпийски игри в Баку се оказа най-успешен за спортистите ни до момента. В борбата Елица Янкова донесе първи сребърен медал за България от надпреварата, а Ивелина Николова и Тайбе Юсеин добавиха още две бронзови отличия. Янкова, която е световната шампионка за девойки имаше малшанса да се бори на финала до 48 кг срещу Мария Стадник, която Азербайджан взе преди години от Украйна. Неин треньор пък е Симеон Щерев, който живее в Баку и тук подготвя и Станка Златева. Специално за финала в залата дойдоха президента на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан. Държавният глава пристигна в зала "Хайдар Алиев" с кортеж от 16 джипа. Срещите на живо видя и посланика ни в Азербайджан Н.Пр. Мая Христова. Стадник сякаш получи криле от пълната зала и срази 20-годишната Елица от Варна с технически туш - 12:1. След победата тя бе пренесена на конче от Симо Щерев. За златото Стадник се очаква да получи 200 000 долара. Българката и останалите призьорки получиха отличията си лично от първата дама на каспийската страна Мехрибан Алиева.

Голямата драма за България бе малкия финал до 55 кг, където Николова игра с Ирина Ологонова. След изненадващ обрат рускинята дръпна с 8:2. Ивелина обаче намери сили и малко преди края изравни, което я правеше победителка. В последните секунди на мача обаче съдията измисли точка за Ологонова. Нашите естествено поискаха видеопреразглеждане на спорния момент. След 3 минути на размисли съдиите отмениха точката и Николова спечели бронза. В другия малък финала Тайбе Юсеин (60 кг) надви Оксана Херхел (Укр) с 5:4. Тя получи медала си от генералния секретар на БОК и член на правната комисия на Международния борцов съюз Белчо Горанов.

Водорасли лишиха Кирчев от медал

Пасаж от водорасли в коридора на Мирослав Кирчев го лиши от сигурен медал във финала на 1000 м едноместен каяк. Забавянето в резултат на "битката" с водните растения остави българския ас на четвърто място само на 0,375 хилядни от бронзовото отличие. Титлата спечели големия фаворит и петкратен европейски шампион Макс Хоф (Гер), който вървеше шести преди последните 250 м. "Не съм доволен от класирането ми. Това ми бе силната дисциплина. Минаването през водораслите ми развали ритъма. На 200 м почти нямам шансове за медал", коментира Кирчев. Неговата цел сега е класиране сред първите 7 на световното през август, което ще му гарантира квота за игрите в Рио догодина. Преценката на нашия каякар се оказа реална и днес той действително не успя да се класира за полуфиналите на 200 м. Завърши осми в своята серия с време 37,802 сек.

Галин Георгиев и Николай Милев отпаднаха на полуфинала на двуместен каяк на 200 м.

Жребият прати Станимира Петрова срещу азерка

Жребият в бокса изправи световната ни шампионка Станимира Петрова срещу представителката на домакините Ана Алимарданова. Двете ще се изправят една срещу друга на 23 юни. Първи от националите ни на ринга излизат утре Стефан Иванов, Айрин Исметов и Радослав Панталеев. Стефан (кат. 56 кг) ще застане на старта срещу поляка Силвестър Казловски. Айрин ще боксира срещу украинеца Виктор Петров при 64-килограмовите. Грузинецът Николос Сехниашвили пък се падна на Радослав (81). Даниел Асенов (52) ще се бие в събота. Тайсъна от Кукорево ще има за съперник десет години по-големия от него Жозе Линарес (Исп). В същия ден на ринга излиза и Елиан Димитров (60) срещу арменеца Самнел Барсенян. На Петър Белберов (+91) се падна унгареца Иштван Бернат. Ирландец застава на пътя на Тинко Банабаков при най-леките. Симеон Чамов (69) и Кристиян Димитров (91) изчакват съперниците си.

Волейболистките разбиха Русия преди закуска

Българските волейболистки записаха впечатляваща победа над Русия с 3:0 (16, 22, 22) във втория си мач от група Б на първите европейски игри в Баку. Двубоят в "Кристалната зала" започна в 9,00 ч. сутринта и продължи точно 92 минути. Триумфът на нашите бе видян от 1800 зрители. Със силната си игра момичетата на Драган Нешич спечелиха симпатиите на доброволците в залата, които през целия мач подкрепяха тима ни с възгласи "България, България" и развяваха трикольора. Топ реализатор стана Христина Русева (18 т., 8 от блок). Василева добави още 15. "Отборът игра по-организирано отколкото срещу Германия, коментира за "Стандарт" треньорът Нешич. "Успяхме да противодействаме отлично на силните страни на Русия. Победата ни дава увереност, че ще се класираме за следващата фаза. Във втория гейм имаше моменти в които биоритъма на игра на момичетата ту се качваше, ту падаше, което за съжаление се случи и срещу Германия. Това са малките болести на младите отбори, които съм сигурен, че скоро ще преодолеем. Целта ми е всеки мач да излизаме за победа и да науча момичетата, че са голям отбор", допълни специалистът. Да дава сили на отбора в залата бе и вицепрезидента на БОК и водач на волейбола в Баку Любо Ганев. "Бяхме превъзходни на блокада и нападение. Момичетата показаха, че имат потенциал, който още може да се развива. Сигурен съм, че хубавите мачове за отбора тепърва предстоят", коментира Ганев. Утре националките играят от 10,30 ч (бълг. вр) със Сърбия.

Сестрата на Кортоа е либеро

на Белгия. Валери Кортоа е сред звездите във волейболния турнир в Баку. Девойката е сестра на вратаря на "Челси" Тибо и фокусира внимание върху себе си. Пред медиите в столицата на Азербайджан тя разкри, че винаги при възможност следи изявите на брат си. "Имаме сходни постове, защото и на двамата ни се налага да спасяваме топки", коментира Валери.

Наложиха намалена скорост за колите

Инцидентът с прегазените австрийски синхронистки в Баку стана причина организаторите да вземат сериозни мерки за предотвратяване на подобни казуси. От днес максималната скорост, с която автобусите, возещи състезатели, гости и медии е ограничена на 60 км/ч, дори и в специалните олимпийски ленти за движение. За да няма нарушения пред всеки от рейсовете вече има ескортиращ полицейски автомобил. Намалената скорост и по вътрешните магистрали сериозно обърква плановете за придвижване на всички в Баку. С новите мерки за ограничаването на скоростта придвижването между отделните спортни обекти се увеличава почти двойно.

Нашите във вторник

7,00 и 12,00 ч. Стрелба с лък (индивидуално) Явор Христов, Добромира Данаилова
7,00 ч. Спортна стрелба 10 м въздушна пушка (мъже) - Антон Ризов
8,00 ч. борба (жени) - Пепа Димитрова (53 кг), Мими Христова (58), Елина Васева (63) и Станка Златева (75)
8,00 и 15,00 ч. Плажен волейбол (жени) - Ирена Мишонова/Светла Ангелова
9,00 ч. Тенис на маса (жени) Анелия Карова
10,30 ч. Бокс (мъже) - Даниел Асенов (52 кг), Елиан Димитров (60), Кристиян Димитров (91)
16,00 ч. Бокс (мъже) - Стефан Иванов (56), Айрин Исметов (64), Петър Белберов (+91)
18,00 ч. (бъл.вр) - волейбол (мъже) - България - Италия