ВКС върна делото "Килърите" за ново разглеждане

Доживотните присъди били несправедливи

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу "Килърите" на Варненския апелативен съд. Отменена е само частта, в която трима подсъдими - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев получиха доживотни присъди. ВКС смята, че тези присъди са несправедливи. Според ВКС е нарушено правото на защита на подсъдимите, нужно е и събирането на нови доказателства.

Мегаделото "Килърите" започна на 27 юни 2011 година, припомня news.bg. Обвиняеми са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Георги Вълев и Райчо Стойнов. Подсъдимите са подведени под отговорност за поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за причиняване на телесни повреди, за палежи и взривове.

На 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

На 27 февруари миналата година Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на трима от подсъдимите - Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев за убийството на Румен Рачев и Петър Лупов. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

ВКС даде ход на делото срещу групата на "Килърите" през декември миналата година. С днешното си решение ВКС отменя присъдата на Варненския апелативен съд от 27 февруари в частта, в която Шуменският окръжен съд е осъдил на доживотен затвор Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Отменени са и 15-годишната присъда на Янко Попов и седемгодишната присъда на Райчо Стойнев.

От публикуваното на сайта на ВКС решение става ясно, че съдът връща делото само в частта за двете убийства, но потвърждава присъдата в останалата й част. Въззивната присъда е отменена и в гражданската й част. В отменените части делото е върнато на Варненския апелативен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав и отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения.

Касационният съд е съгласен с изводите на долните  инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група за убийства, палежи, взривове, побои. Занимавала се е и с лихварство. Стоянов получи 15 години затвор заради централната си роля в групата, Костов бе осъден на 10 години зад решетките, а Янко Попов - на 5 години. От решението на ВКС става ясно, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства, не води до отмяна на осъждането за организирана престъпна група.