98 са свлачищата във Варна

Мисия Варна

15-06-2015, 11:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наскоро се е активирало и свлачището в района на рибарското селище на Панорама

155 са регистрираните свлачища на територията на Варненска област. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде радио Фокус. Данните са по справка, възложена и изготвена към месец май 2015 година. Най-много свлачища са регистрирани на територията на община Варна – 98.

В община Аксаково са регистрирани 23 свлачища, в община Аврен – 3, в община Долни чифлик – 8, в община Бяла – 13, в община Провадия – 6 и в община Суворово – 4. Стоян Пасев допълни, че по статистика най-много свлачища има на териториите на Черноморските общини. Има и пет нови свлачища, които са регистрирани през тази година – водопроводът Китка – Варна, до помпената станция в Бяла, пукнатини в земеделски земи на територията на община Долни чифлик, по пътя Варна – кв. "Виница", както и над плажа на алеята във Варна. Наскоро се е активирало и свлачището в района на рибарското селище на Панорама, каза още Стоян Пасев. Причините за активизирането на тези процеси са различни, посочи областният управител. Преди няколко дни приключиха обезопасителните дейности над крайбрежната алея под "Почивка". Според специалистите, свлачището е било очаквано и е продължение на вече съществуващо такова, което бе укрепено преди години. Част от причините за свличането на ската са подпочвени води и ерозия на брега, смятат специалистите. 

Районът вече е обезопасен. Изрязана е дървесна маса, която е била надвиснала над ската, големите дървета по самия скат са отстранени и изхвърлени. Станчовата алея е обезопасена, за да не преминават пешеходци. От горната страна на ската е изграден отводнителен канал, за да може водите да се движат по канавката, а не да се свличат по него. В долната част на ската е вдигната бетонна стена, която да предпазва от следващо свличане на земни маси на пътя. Земната маса, която се свлече, не е изхвърлена, а също е положена до ската, за да служи като укрепване. В този район също са изградени канали, по които водата да се изтича към морето. Необходимо е и да се спазват въведените правила за движение. "Тези обезопасителни мерки, които сме предприели, са временни, трябва да се търси генерално решение на проблема", каза още Стоян Пасев. Водени са разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Необходимо е да се направи проектиране по подобие на това, което е направено за укрепеното свлачище, тъй като новото срутище е от същия тип. Ангажиран е проектантският екип, подготвил укрепването на първото свлачище, защото дейностите са дали резултат. Ще се търси целево финансиране или по европейски програми, или от Министерски съвет, допълни областният управител Стоян Пасев.