Клиент осъди Техномаркет

Животът

12-06-2015, 17:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Големите компании не са недосегаеми и трябва да си търсим правата, посъветваха от Асоциация "Активни потребители"

Клинет осъди Техномаркаркет заради дефектен телевизор, съобщиха от Асоциация "ктивни потребители". Проблемът настъпва с тeлeвизop Филипc 47РFL6008, закупен от Техномаркет в Пловдив в края на 2013 г. Още в деня на покупката телевизорът спира да работи, след което е сменен с друг. И с вторият обаче има проблеми, които не се оправят след обновяване на софтуера. Оказва се, че в официалният форум на Филипс има много оплаквания, свързани с този модел. Проблемите се изразяват в непрекъснато рестартиране, неработещ WiFi, блокиране на устройството, нефункциониращо 3D, разминаване на звук и картина през HTML, губене на връзка с дистанционното и други.

Потребителят подава рекламация към магазина, от който е закупил телевизора, като тя е приета с описанието за проблемен софтуер. Малко преди да изтече крайният срок от магазина излизат с твърдението, че рекламацията е неоснователна, в сервиза не са открити проблеми и твърдят, че всичко е наред. Потребителят от своя страна подава жалба до КЗП-Пловдив и отказва да вземе телевизора.

След изключителното упорство от страна на Техномаркет да удовлетворят рекламацията и неуспешната жалба до КЗП се стига до завеждане на искова молба в съда. След направени две експертизи, представени доказателства и свидетел, година по-късно от Paйoнeн cъд - Πлoвдив ocъждат Texнoмapĸeт да въpнe пapитe плюс cъдeбните paзнocĸи и зaĸoннaта лиxвa. От Техномаркет обжалват решението, но от Oĸpъжeн cъд – Πлoвдив пoтвъpждaвaт peшeниeтo, като магазинът е осъден да плати и адвокатския хонорар за обжалването. Peшeниeтo e oĸoнчaтeлнo и нe пoдлeжи нa oбжaлвaнe.

"Този случай ясно показва, че ако сте в правото си – не бива да оставяте нещата така или да разчитате на някой да ви защити правата. Решението на проблема е във вашите ръце. Големите компании не са недосегаеми и това е пример как трябва да търсим правата си до край", коментират от Асоциация "Активни потребители".