Заради късия сезон никой не иска да работи в туризма

Туризъм

12-06-2015, 12:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има вероятност пътят от Албена да пропадне заради свлачището на Кранево

Късият сезон, чието времетраене вече е сведено до два-три месеца, е на път да остави туризма напълно без кадри. За това алармираха представители на курортни комплекси и хотели на среща с ресорния министър Николина Ангелкова във Варна. Проблемът е много сериозен, защото никой не се хваща на работа, като знае, че ще е на нея само няколко месеца. Според бранша тежкото положение сега ще се задълбочи още повече. Това е бомба със закъснител, която ще гръмне през лято 2016, когато абсолютно никой няма да иска да работи по хотели и комплекси, коментираха браншовиците. 

Друг проблем, който те поставиха пред Ангелкова, е свързан със свободните зони по плажовете. Концесионерите поискаха да разполагат шезлонги и чадъри на повече от 50% от плажните ивици (според законодателството 50% от пясъчна ивица, която е концесионирана, трябва да бъде със свободен достъп). Те се оплакаха и от високите концесионни такси, в следствие на което цените на предлаганите услуги дори надвишавали тези за нощувка. Крайно време отдаването на концесия на плажовете да премине към Министерството на туризма, настояха още от бранша.

От Златни пясъци АД пък алармираха, че свлачището на Кранево тотално ще изолира курорта. Проблемът е много сериозен и има голяма вероятност пътят от Албена към Златните да пропадне. Нищо не се прави и за пропадналия път от Варна към Златни пясъци, където е свлачището на Трифон Зарезан. "Ще стигнем до там да извозваме туристите си с хеликоптери", направи опит да се пошегува шефът на Златни пясъци АД Ивайло Чеварганов. 

Хотелиерите затвърдиха песимистичните прогнози за сезон 2015, отчитайки сериозен спад на руски гости. Ръст от 3% бележи старта на сезона в Златни пясъци, който се дължи на румънски и български туристи.