Всяко училище вече трябва да е с обществен съвет

Животът

12-06-2015, 07:31

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БСП и патриотите са против правомощията му

Занапред към всяко училище и детска градина трябва да се създаде обществен съвет, който да наблюдава и контролира дейностите в съответната институция. Това решиха депутатите от просветната комисия при второто четене на текстове от новия училищен закон.

Общественият съвет ще включва един представител на финансиращия орган, поне 3-ма на родителите и един от училищното настоятелство. За школата, предлагащи професионална квалификация, има изискване за присъствие и на човек от бизнеса. Родителите в него ще се избират от събрание, свикано от директора. Членовете му - работодатели, пък ще се определят от областния управител по предложение на работодателските организации.

Новият орган е натоварен с доста функции - той ще одобрява стратегията за развитие на училището и ще предлага мерки за подобряване на образователния процес, ще участва в част от работата на педагогическия съвет, ще дава становища за разпределението на бюджета, ще съгласува учебния план, избора на учителите, план-приемът, ще участва в комисиите по атестиране на директорите и ще сигнализира при нарушения в нормативните актове.

От БСП възразиха остро срещу правомощията на съвета, особено срещу възможността да атестира директорите и да участва в работата на педагогическите съвети. Валери Жаблянов посочи, че функциите на новия орган нямат нищо общо със записаната му цел - да създаде условия "за активни и демократично функциониращи общности" към всяко училище. По думите му въпросните съвети само ще пречат на училищата и ако управляващите искат прозрачност, това може да стане по друг начин. "Това общо събрание на родителите ли ще е? И на всички родители ли? Каква норма на представителност ще има - едно училище с 1000 ученици и друго със 100 деца все 3-ма представители на родителите ли ще има?", запита той. Социалистите призоваха просто да се разширят функциите на сегашните училищни настоятелства, които са добра традиция в родното образование.

Представителите на Патриотичния фронт също възроптаха срещу такъв съвет. Красимир Богданов възрази срещу включването на представител на общината, тъй като според него това ще "вкара политиката в средното образование". По думите му подобен съвет би могъл да контролира финансите в съответната институция, но не и да се бърка в образователната политика на школата.

От ГЕРБ обаче увериха, че обществените съвети ще са много полезни, тъй като особено в малките населени места родителите ще могат да влияят върху разпределението на парите там, където има корупционни практики. "Този орган ще изиграе съществена роля за самозабравилите се директори", посочи Снежана Дукова. Шефката на просветната комисия Милена Дамянова пък уточни, че общественият съвет няма да гласува решения, а ще има предимно наблюдателна функция - ще дава становища и ще съгласува определени политики, което в никакъв случай няма да обърка работата на училището.

Настоятелствата, както и досега, си остават независими доброволни сдружения за подпомагане дейността на образователните институции, решиха още депутатите. Всяко школо може да има само по едно настоятелство. Освен от родители и общественици те ще могат да се инициират и от директорите.