Разнобой за тока във властта

Парите

12-06-2015, 07:15

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цената на природния газ може да падне с над 7% от юли

Разнобой във властта за цената на тока. Призивът на премиера Бойко Борисов за месец отсрочка на повишението за бизнеса срещна отпор в парламента. Шефът на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев и реформаторът Мартин Димитров не се съгласиха с позицията на министър-председателя. "Не трябва да има отсрочка за цените на тока и новите трябва да влязат в сила от средата на годината, когато започва новият регулаторен период", заяви в четвъртък Добрев. "Шок няма, не трябва да има и отлагане", каза той. Според него поскъпването на тока за индустрията няма да е 20%, както твърдят бизнес организациите, а ще е само 2.

Държавата ще покрие 85 на сто от разходите на промишлеността за планираното от 1 юли двойно увеличаване на добавката за покриване на разходите на НЕК за изкупуване на зелена енергия и на тази от двете "американски" централи. "Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигаватчаса и отговаря на критериите за държавна помощ, ще получи отстъпка от зелената компонента", обясни Добрев. Ако малка фурна използва над 10 гигаватчаса, тя може да влезе в условията за помощ и да получи отстъпка. И Мартин Димитров от Реформаторския блок не вижда основания за отлагане на новите цени. "Българската енергетика има 650 млн. лева дефицит на НЕК и този дефицит трябва да бъде решен", каза той пред БНР.

Димитров не смята, че ще има сериозен удар върху индустрията, защото общото поскъпване на цената на тока е минимално 1.5-2 на сто. Реформаторът уточни, че парламентът не може да се меси в определянето на цените. Таско Ерменков от БСП също е против парламентарна намеса в ценообразуването. За административен натиск върху тарифите обаче се обяви Патриотичният фронт. "Убеден съм, че не е нужно да се повишава цената на тока", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него не е необходимо да се отива към натоварване на бита и на бизнеса, докато не се прекратят или използват всички резерви в намаляване на цената.

В същото време шефът на КЕВР Иван Иванов бе категоричен, че регулаторът няма да се огъне на натиска. Според него съпротивата и заплахата за протести са типични винаги когато има опити за реформи.Повишаването на цената на тока не е изходът от ситуацията или поне не е единственият изход. Трябва да се търсят всички резерви, съществуващи в системата, преди някой да мисли за подобна мярка. С определянето на различни ставки на т.нар. Задължение на обществото тази добавка в някои категории случаи може да има ефект, свързан с повишаване на цената. Това обаче ще бъде съвсем скромно от порядъка на 1 или 2%, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Цената на природния газ може да падне с над 7% от юли. Дъщерното на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД дружество "Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да намали цената на природния газ от 1 юли със 7,11 на сто, става ясно от съобщение на компанията. Предлаганата от доставчика тарифа е 486,48 лева за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Това представлява намаление в сравнение с прилаганата през второто тримесечие цена с 37,24 лева за 1000 куб. метра, или със 7,11 на сто. Предстои енергийният регулатор да вземе решение в края на месеца.

Най-голямото предизвикателство остава замърсяването на въздуха с фини прахови частици. За решаването му се предлага енергийните помощи за бедни да се обвържат с вида на ползваното гориво. Причината е, че използването на дърва и въглища за отопление е основният източник за замърсяването на въздуха, другият е транспортът, обясни екоминистърът Ивелина Василева на конференция "Околната среда - състояние и тенденции". Екоминистерството води разговори със социалното ведомство за промяна на отпускането на помощи за отопление и те са предназначени за закупуване само на екобрикети в случаите, когато имащите право на подпомагане се топлят с дърва и въглища, съобщи Mediapool.

Дали това ще влезе в сила от следващия отоплителен сезон не е ясно. "Зелени пояси", филтри на автомобили и комини, забрана за движение на коли в определени дни и часове са мерки, които могат да предприемат кметовете, но това рядко се прави. За това се предвижда екоминистерството да налага глоби на кметовете, които не изпълняват общинските планове за чистотата на въздуха, като санкцията ще бъде 5000 лв. Това е една от промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, съобщи министър Василева.